Condusul pe zăpadă – cum să rămâi în siguranță la volan pe timpul iernii

Condusul poate fi o adevărată pasiune pentru unele persoane. Să conduci ascultând muzica preferată și să îți eliberezi mintea de toate gândurile și grijle poate fi terapeutic. Însă, în unele situații, condusul poate fi și o adevărată provocare. Oricât de entuziasmați am fi de apariția zăpezii, pentru șoferi acest lucru nu este deloc o încântare, în mare parte datorită faptului că știu că zăpada poate crea foarte ușor probleme pe carosabil.

Într-un scenariu ideal, odată cu venirea iernii și a zăpezii, toate șoselele circulate ar fi deszăpezite imediat, toate automobilele ar fi echipate corespunzător și toată lumea ar fi în siguranță. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, iar accidentele pot avea loc chiar și pe cel mai scurt traseu cu mașina, atunci când vremea nu este deloc prietenoasă.

Pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe ceilalți participanți la trafic, este necesar să iei câteva măsuri și să cunoști câteva aspecte despre ce înseamnă condusul pe zăpadă. Așadar, în rândurile ce urmează vom discuta despre condusul pe timp de iarnă, cum trebuie echipată corespunzător mașina, particularități și sfaturi despre condusul unei mașini cu cutie automată iarna, dar și alte aspecte care te vor ajuta să rămâi în siguranță pe drumurile pe care le vei avea de făcut în anotimpul rece.

Condusul pe zăpadă – de ce reprezintă o provocare ?

Condusul pe zăpadă - cum să rămâi în siguranță la volan pe timpul iernii - dibas.ro - 2

Condusul pe zăpadă poate fi o experiență provocatoare și periculoasă, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți să conducă în condiții de vreme mai puțin prietenoasă. Pentru a rămâne în siguranță pe drumuri în timpul lunilor de iarnă, este important să înțelegi pericolele la care te poți expune pe timp de iarnă capricioasă și să iei măsuri.

Unul dintre cele mai mari pericole asociate conducerii pe zăpadă este riscul de derapare. Zăpada și gheața pot face drumurile alunecoase și foarte instabile, iar dacă anvelopele nu au tracțiune și aderență bună, poate fi dificil să păstrezi controlul asupra vehiculului. Studiile arată că, în condiții de vreme nefavorabilă și un carosabil acoperit fie de zăpadă, fie de gheață, aderența anvelopelor scade cu până la 70%.

Un alt pericol asociat cu conducerea pe zăpadă este riscul ca vizibilitatea să fie afectată de condițiile meteorologice nefavorabile. Ninsorile abundente, lapovița și ceața pot face dificilă vederea drumului din față și pot crește riscul de coliziuni. Mai ales pe timp de noapte, zăpada care cade abundent poate fi un real impediment în a vedea semnele de circulație, marcajele de pe carosabil, dar și ceilalți participanți la trafic, lucru care poate deveni foarte rapid un pericol, dacă nu ești cât se poate de atent și concentrat.

Condusul iarna – cum trebuie echipată corespunzător mașina

Dacă ești șofer veteran, atunci cu siguranță știi ce presupune echiparea corectă a unei mașini pentru sezonul rece, de la cap la coadă. Însă, pentru cei mai puțin experimentați sau cei care încă au semnul de începător pe lunetă, vom detalia în rândurile ce urmează pașii esențiali de urmat pentru a te asigura că poți circula în siguranță cu mașina pe ninsoare și zăpadă.

Anvelopele – cel mai important accesoriu pentru condusul pe timp de iarnă sunt anvelopele. Pe lângă faptul că sunt obligatorii, anvelopele sunt responsabile de buna tracțiune și aderență pe carosabil, aspecte care sunt vitale iarna. Un set bun de anvelope de iarnă ajută foarte mult la frânarea în timp util și evitarea unor incidente neplăcute. Întreținute corespunzător, anvelopele de iarnă pot fi folosite mai multe ierni la rând, astfel că reprezintă o investiție pe termen lung. Așa cum spuneam puțin mai sus, anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege, iar nerespectarea acestei reguli îți poate aduce câteva puncte amendă, lucru pe care cu siguranță nu ți-l dorești. În funcție de brandul mașinii tale, producătorul va recomanda în cartea mașinii un anumit tip și o anumită dimensiune de anvelope și este de preferat să ții cont de recomandarea acestuia. De asemenea, și un set de lanțuri este recomandat să ai în mașină atunci când pleci la drum pe timp de iarnă, pentru situații neprevăzute.

Lopată pentru zăpadă și racletă pentru gheață – pentru situațiile neplăcute când rămâi înzăpezit, este esențial să ai în permanență în portbagaj o lopată solidă pe care te poți baza să te scoată din cele mai înzăpezite situații. De asemenea, o racletă pentru curățarea parbrizului și geamurilor trebuie să fie nelipsită din mașina ta, pentru a nu aștepta ca acestea să se dezghețe de la căldura motorului. Iar pentru a grăbi puțin lucrurile, adaugă în trusa de lucruri esențiale și spray de dezghețare.

Ștergătoare noi – dacă tot vorbeam de curățarea parbrizului, și ștergătoarele ar trebui înlocuite ocazional, mai ales în timpul sezonului rece, pentru a evita situațiile neplăcute cu ninsoare abundentă, iar ștergătoarele să se rupă și să nu mai facă față. Ștergătoarele sunt articole consumabile, la fel ca anvelopele, iar la un moment dat se vor uza, de aceea este recomandat să ai mereu în mașină un set extra.

Reflectoare de urgență – pentru situațiile ipotetice în care ai avea nevoie să oprești pe marginea carosabilului, asigură-te că îți semnalizezi suficient de bine poziția. Ceața și ninsoarea abundentă pot îngreuna considerabil vizibilitatea la depărtare, iar ceilalți conducători trebuie să te vadă pentru a putea opri, în cazul în care ai nevoie de ajutor.

Pe lângă aceste accesorii, nu strică să ai în mașină și o trusă de urgență, pusă la punct pentru situațiile în care mașina nu mai pornește. Este bine să ai mereu în portbagaj un set de cabluri de transfer curent pentru baterie, un cablu pentru tractare, dar și un set de haine groase, o pătură groasă, mănuși, căciulă sau orice alt obiect care ți-ar putea fi de ajutor în cazul în care rămâi pe marginea carosabilului, așteptând ajutor.

Mergi cu mașina la o verificare – este recomandat să mergi la verificări periodice cu automobilul tău nu doar pe perioada iernii, însă odată cu anunțarea temperaturilor scăzute și zăpezii, înainte de a pleca la drum, dă o fugă până la cel mai apropiat service auto. Cei de acolo vor verifica nivelul de lichide din mașină, precum lichidul de motor sau lichidul de frână, vor verifica amperajul bateriei pentru a se asigura că nu va ceda la temperaturi scăzute, vor verifica eventual și plăcuțele de frână să nu fie prea uzate sau să necesite înlocuire.

Reguli de condus iarna – sfaturi pentru condusul mașinii cu cutie automată iarna

Condusul unei mașini în condiții de vreme nefavorabilă necesită o atenție sporită la drum, la semnele de circulație și la manevrele și comportamentul celorlalți participanți la trafic. În condiții de gheață, zăpadă sau polei pe carosabil, aderența și tracțiunea scad considerabil, iar autovehiculul poate scăpa cu ușurință de sub control, de aceea este necesară adoptarea unui stil de condus prudent, dar în același timp relaxat, care să nu ducă la manevre bruște sau la încurcarea traficului.

Condusul pe zăpadă - cum să rămâi în siguranță la volan pe timpul iernii - dibas.ro - 3

Iată cum trebuie executate manevrele de conducere ale mașinii pe timp de iarnă:

  • atunci când pleci de pe loc, este important să accelerezi ușor pentru a evita deraparea sau patinarea roților. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, se recomandă cuplarea în a doua treaptă de viteză, pentru a determina mașina să plece de pe loc.
  • în condiții de zăpadă sau polei pe carosabil, cel mai recomandat este să folosești frâna de motor, astfel vei evita să reduci și mai mult aderența dintre anvelope și carosabil, care și așa este scăzută. Frâna de motor se folosește prin apăsarea ambreiajului, cuplarea unei trepte inferioare de viteză față de cea cu care merge mașina și eliberarea ambreiajului.
  • dacă totuși e nevoie de folosirea frânei de serviciu, aceasta se folosește adițional frânei de motor, din aproape în aproape. În cazul mașinilor dotate cu ABS, pedala se poate apăsa oricât de tare, deoarece acest sistem va interveni și nu va permite patinarea, însă în cazul mașinilor ce nu dețin acest sistem, pedala se va apăsa doar puțin, până la momentul blocării roților.
  • în cazul în care simți că mașina începe să derapeze, este important să rămâi calm și să nu faci manevre bruște care ar putea înrăutăți situația. Dacă mașina alunecă cu partea din spate, este recomandat să accelerezi puțin pentru a transfera greutatea mașinii din spate către față. Dacă mașina derapează cu partea din față, îndreaptă volanul și roțile către direcția unde dorești să meargă, în sens invers derapării, eliberează accelerația, schimbă treapta de viteză într-un inferioară și apasă ușor pedala de frână. Este foarte important de reținut că aceste manevre trebuie făcute cu grijă și cu blândețe, manevrele bruște nu vor ajuta o mașină din a se opri din derapare sau alunecare.
  • când vorbim de urcarea pantelor acoperite de zăpadă, se recomandă folosirea unei trepte de viteze superioare față de ce s-ar folosi în mod normal, pe un carosabil uscat. La coborâre, se recomandă folosirea frânei de motor, pentru a evita derapajul.
  • principalul motiv pentru care șoferii pierd controlul mașinilor pe drumurile acoperite de zăpadă este viteza excesivă în astfel de condiții. De aceea, este esențial să adaptezi viteza la condițiile de drum nefavorabile, astfel vei putea avea reacții de redresare și vei putea menține controlul asupra mașinii pe tot parcursul drumului.
  • pentru a preveni derapajul, trebuie să te asiguri că anvelopele de iarnă ale mașinii sunt în stare bună de funcționare, că au o bună aderență, în caz contrar trebuie schimbate înainte de a porni la drum.
  • mărește și menține o distanță crescută față de autovehiculele din față, pentru a te asigura că ai posibilitatea să frânezi în timp util, dacă este necesar.
  • pentru a îmbunătăți vizibilitatea, curăță temeinic mașina înainte de a pleca la drum, parbrizul, luneta, geamurile, sistemul de iluminare, asigură-te că rezervorul este plin înainte de orice drum, pentru a fi pregătit în cazuri nefericite.

Sfaturi pentru condusul mașinii cu cutie automată iarna

Fie că vorbim de mașini noi sau de mașini rulate, din ce în ce mai mulți șoferi caută autovehicule cu cutie de viteze automată, datorită multiplelor beneficii pe care o astfel de mașină le aduce, dar și datorită facilității cu care se conduce. Dacă și tu ai o astfel de mașină, ar trebui să știi că se conduce diferit în condiții de vreme nefavorabilă sau pe un carosabil acoperit de gheață sau zăpadă.

Primul lucru de care să ții cont când te urci la volanul unui autovehicul cu cutie de viteze automată, pe o vreme capricioasă este să ai grijă cum și cât apeși pedala de accelerație. Aceasta trebuie apăsată treptat, altfel mașina poate derapa. Același lucru se aplică și pentru pedala de frână, o apăsare prea bruscă a pedalei poate cauza un derapaj al mașinii. Așa cum spuneam mai sus, pe condiții de zăpadă, la o mașină cu transmisie manuală se recomandă folosirea unei trepte de viteză superioare, pentru evitarea derapajului. La mașinile cu cutie de viteze automată, în spatele volanului există anumite padele care acționează frâna de motor sau cuplează cutia de viteze într-o treaptă superioară sau inferioară. Astfel, folosind aceste manete, poți schimba într-o viteză superioară atunci când trebuie să conduci pe un drum cu ninsoare.

Există chiar mașini mai noi și mai perfomante, care au mai multe moduri de condus, printre care și “snow”, care te va ajuta să ai o experiență mult mai plăcută de condus pe zăpadă.

Pe lângă toate aceste sfaturi, mai sunt câteva lucruri pe care ar trebuie să le știi despre întreținerea mașinii tale pe timpul iernii, precum:

  • păstrează ștergătoarele ridicate de pe parbriz pe timpul nopții, pentru a evita înghețarea și lipirea acestora
  • folosește cât mai puțin frâna de mână și nu o lăsa acționată prea mult timp, deoarece cablurile acesteia pot îngheța și se pot rupe
  • păstrează în mașină în permanență un kit de urgență cu produse care te pot ajuta la dezghețarea mai ușoară a mașinii, dar și lucruri ce îți pot fi de folos în cazul nefericit în care rămâi în pană.

Condusul pe zăpadă poate pune în dificultate chiar și cel mai experimentat șofer, atunci când ceața, lapovița sau gheața de pe carosabil își fac apariția. Cu cât îți cunoști mai bine mașina, cu atât vei ști mai bine ce să faci în situații mai delicate.

Acestea fiind spuse, sperăm că sfaturile și ideile prezentate de noi te vor ajuta să îți pregătești mașina de iarnă, dar și să știi ce ai de făcut în cazul drumurilor pe vreme mai puțin prietenoasă.

Sursa foto: Pexels.com.