Dealer auto / Blog / Sfaturi Auto / Cutie automată sau manuală? - Transformă experiența condusului într-o pasiune cu transmisia corespunzătoare stilului tău de viață

Cutie automată sau manuală? - Transformă experiența condusului într-o pasiune cu transmisia corespunzătoare stilului tău de viață

Categorie: Sfaturi Auto
Data publicarii: 08/02/2023
Ultima actualizare: 08/02/2023

Autor: Echipa Di-Bas


Chiar dacă în România mașinile cu o cutie manuală sunt frecvent întâlnite la majoritatea șoferilor, cutia automată începe să câștige binemeritata popularitate. Și e de la sine înțeles de ce. Cutiile automate impresionează prin tehnologiile tot mai performante de la an la an, care asigură beneficii incontestabile ce depășesc orice minus și justifică orice ban în plus.

Acum câțiva ani cutia de viteze nu ridica prea multe argumente, dat fiind faptul că, gama de autovehicule nu era prea ofertantă. În ultimii ani, industria auto a cunoscut un avânt fulminant, astfel încât, cutia de viteze automată sau manuală a devenit subiect de dezbatere. De ce trebuie luate în calcul și opțiuni suplimentare în ceea ce privește cutia de viteze? Care sunt plusurile și minusurile aferente fiecărei categorii?

Cutie automată sau manuală - Elemente cheie de diferențiere

Cutie-automata-sau-manuala

Procesul de căutare a vehiculului potrivit implică o serie întreagă de criterii cu importanță prioritară. Printre acestea se numără: dimensiunea vehiculului, design-ul, costurile de întreținere sau tipul de cutiei de viteze: manuală sau automată. În general, mașinile sport sunt echipate cu transmisie manuală, în timp ce transmisia automată se regăsește în general la SUV-urile concepute pentru familie.

Până la urmă care e diferența între cutia manuală și cea automată de viteze? Cutiile de viteze, fie manuale, fie automate sunt compuse din arbore și angrenaje. Arborele reprezintă elementul care preia energia motorului pentru a pune în mișcare vehiculului, în timp ce angrenajele permit controlul treptelor de viteză pe care automobilul le poate atinge.

Principala diferență între cutia de viteze manuală și cea automată este aceea că, în cazul primei variante, șoferul schimbă vitezele fizic. Cutia automată va cupla singură vitezele, fapt care asigură șoferului independență la condus. În acest caz, șoferul folosește doar pedala de accelerație și cea de frână. Mașinile dotate cu transmisie automată garantează astfel un nivel superior de confort, dar care vine la pachet cu anumite costuri ridicate privind achiziția, reparațiile și întreținerea. În orice caz, avantajele sunt pe măsura investiției.

Cutie automată versus manuală - Ce să alegi pentru o mașină echipată profesionist?


Cutie-automata-versus-manuala-Schimbator-de-viteze

Criteriile de diferențiere principale privind cutiile de viteze sunt deja clare. Acum rămâne la aprecierea pur subiectivă a fiecărui conducător auto care tip de transmisie corespunde așteptărilor personale: cutie automată versus manuală? Pentru a lua o hotărâre în cunoștință de cauză este esențială realizarea unei balanțe cu avantaje și dezavantaje aferente fiecărei categorii în parte.

  • Confort
    După cum s-a precizat anterior, transmisiile automate asigură șoferului un grad mai mare de independență. Dacă până în prezent, cutiile automate erau evitate din cauza cheltuielilor mari de carburant, azi, tehnologiile moderne au capacitatea de a ține motorul subturat, avantaj care permite o gestionare mai bună a consumului.
    Mașinile cu transmisie automată sunt indicate în special șoferilor cu probleme de mobilitate.

  • Costurile de achiziție și întreținere
    Autoturismele cu transmisie automată sunt echipate cu o serie semnificativă de avantaje, care încă nu au fost egalate de varianta cu transmisie manuală. Cum era de așteptat, costurile pe care le implică cutiile automate sunt considerabil mai mari prin comparație cu cele aferente cutiilor manuale.
    Mașinile cu o cutie de viteze manuală impresionează prin rezistență și durabilitate, ceea ce reduce cheltuielile la service-uri pentru eventuale lucrări de reparații. Mașinile vin deja echipate cu transmisie manuală, deci nu este necesar să investești în plus pentru așa ceva. La mașinile cu transmisie manuală, costurile de întreținere sunt convenabile, dat fiind faptul că, schimbarea lichidului de transmisie se face ocazional.

  • Soluția ideală pentru începători
    Tehnologiile moderne tipice cutiilor automate, asigură lejeritate la condus și mai multă siguranță în trafic. Dacă ești șofer începător, atunci cutia automată îți permite să te concentrezi mai mult la trafic în timpul orelor de condus, să ții ambele mâini pe volan, să fii atent la ce se întâmplă în trafic, fără grija schimbătorului de viteze și a ambreiajului.
    Mașina cu transmisie automată este definită de lipsa ambreiajului, habitaclul fără zgomote datorită mersului subturat și cheltuieli mai mici la carburant. De asemenea, dispare stresul schimbării treptelor, ceea ce face mai comod condusul în spațiile aglomerate. Pe șoselele aglomerate unde se circulă bară la bară, cutia automată protejează elementele componente ale transmisiei.
    La mașinile cu transmisie manuală, ambreiajul este predispus enorm la uzură, dată fiind lipsa de experiență a șoferului în manevrarea corectă a acestuia. Șoferii începători sunt expuși la riscul schimbării în mod eronat a vitezei, manevră prin care motorul se poate opri. În schimb, cutia automată elimină acest pericol, deoarece schimbul de viteze are loc automat. Mașinile cu transmisie automată spre deosebire de cea manuală asigură pornirea din rampă, fără să existe pericolul ca motorul să se blocheze.

  • Problema poluării
    Cutia automată are un rol major în reducerea gradului de poluare, deoarece ajustează vitezele și împiedică automat condusul agresiv.

  • Manevrabilitate optimă pe carosabilul umed
    Manevrarea unui vehicul cu transmisie manuală pe suprafețele umede impune un control perfect asupra abilităților de rulare, mai ales în curbe.

Până la urmă, ce alegere te avantajează? Cutie de viteză manuală sau automată? Prima opțiune este excelentă pentru șoferii care preferă o achiziție la un buget rezonabil. Cutia automată este concepută pentru persoanele care își doresc să ducă performanța șofatului la un nivel superior. Cutiile automate sunt indicate tuturor categoriilor de șoferi, datorită tehnologiilor inteligente care simplifică manevrarea unui astfel de vehicul.

Cutie de viteze automată sau manuală? - Care e preferința șoferilor moderni?

Cutie-de-viteze-automata-sau-manuala-Schimbator-de-viteze

Cutie de viteze automată sau manuală? Mulți șoferi pentru care condusul a devenit deja parte din viață consideră că opțiunea manuală începe să intre în istorie. Iată care sunt motivele pentru care cutia manuală începe să piardă tot mai mult teren:

  • Consum mai mare
    Bătălia între cutia de viteze automată versus manuală era câștigată detașat de aceasta din urmă. Studiile arată însă că, mașinile care funcționează pe cutie automată schimbă treptele de viteză la momentul oportun, ceea ce determină consumul inutil de carburant.

  • Costuri auxiliare
    Cutia manuală este acționată de ambreiaj. Solicitarea acestuia sau utilizarea eronată conduc la uzură, risc ce determină cheltuieli suplimentare. De asemenea, cutia manuală are nevoie și de volantă. Făcând un calcul pe termen lung se poate observa că, mașina cu transmisie manuală se dovedește o investiție costisitoare pe termen lung.

  • Acțiune mai lentă
    Dacă în urmă cu un deceniu, cutiile manuale erau apreciate pentru avantajele pe care le ofereau șoferilor profesioniști, în prezent lucrurile stau total invers. Tehnologiile de ultimă generație au făcut ca mașinile cu transmisie automată să fie ideale pentru ritmul de viață dinamic al omului modern.

  • Grad potențial de risc
    Cutiile manuale provoacă mai multe emoții șoferilor începători, mai ales când mașina se află în coloană, pe marginea unui șanț, la ieșirea dintr-un pasaj sau rampă.

  • Solicitare fizică
    Mașinile cu o cutie manuală determină mișcări în mod repetat ale pedalei de ambreiaj. Acest lucru creează disconfort major în special șoferilor care locuiesc în orașe mari și aglomerate.

  • Raport calitate-preț
    În mod evident, o mașină nouă sau rulată cu transmisie automată va implica un cost mai mare, comparativ cu alternativa manuală. Prețul este pe masura avantajelor pe care cutia automată le rezervă șoferului, ceea ce conduce la un raport calitate-preț echitabil.

  • Mecanism complex
    Mecanismul de funcționare a cutiei automate este mai performant și implică tehnologii de ultimă generație, începând de la circuite hidraulice și până la computere, în funcție de categoria cutiei. Pe de altă parte, transmisiile manuale sunt de sine stătătoare, structura exclude circuitele electrice sau senzorii, iar numărul redus de piese face ca mașina să nu aibă nevoie de lucrări de reparații.

Cutie de viteze automată versus manuală la mașinile rulate

Dacă te-ai hotărât să investești într-o achiziție auto rulată, atunci acordă atenție detaliilor înainte să iei vreo decizie. În general, mașinile la mâna a doua necesită o inspecție tehnică detaliată pentru evaluarea stării în care se află mașina. Totuși, dacă anumite vicii pot fi trecute cu vederea, altele au șanse enorme să compromită plăcerea de a conduce și să scurteze durata de viață a mașinii. Unul dintre punctele vulnerabile, care ți-ar afecta direct experiența condusului este chiar cutia de viteze.

Indiferent că optezi pentru o cutie de viteză automată sau manuală, această piesă este condamnată la suprasolicitare de-a lungul perioadei în care mașina a fost funcțională. Dacă ai optat pentru o mașină la mâna a doua, atunci fii atent la următoarele semnale care te pot alarma cu privire la starea cutiei de viteze.

În cazul cutiilor manuale, manifestările specifice sunt următoarele:

  • funcționare zgomotoasă;
  • miros de ars;
  • schimbarea problematică a treptelor de viteză.

În cazul transmisiilor automate, semnalele de alarmă sunt acestea:

  • funcționare zgomotoasă, sau vibrații prea puternice;
  • dificultăți la schimbarea de viteze.

Cutie manuală versus automată - Mituri și curiozități

Lucrările de service ale cutiilor automate sunt mai costisitoare. Fals și adevărat. Cutiile cu hidro-convertizor sunt prevăzute cu o structură complicată, care necesită implicarea experților, iar după cum se știe, serviciile de calitate pentru lucrări complexe necesită costuri pe măsură. Pentru celelalte categorii de cutii automate, costurile de întreținere și reparație sunt similare variantei manuale.

Cutia de viteze automată înregistrează un consum de carburant care depășește cutia manuală. În realitate, consumul ambelor variante este aproximativ identic, cutiile automate CVT producând chiar consumuri mai mici.

Cutia de viteze automată are o durată scurtă de utilizare. Fals și adevărat. Grație tehnologiilor avansate, orice tip de cutie automată este profesionist echipată pentru o fiabilitate excelentă. În schimb, au fost cazuri cu probleme la mașinile second-hand prevăzute cu transmisie automată. Pot să apară surprize dacă nu cunoști numărul de kilometri reali și cât de corectă a fost efectuată procedura de mentenanță a vehiculului.

Păreri despre cutia automată sau manuală la orele de condus pentru obținerea permisului - Ce sfaturi oferă instructorii școlilor auto viitorilor șoferi?

Părerile despre avantajele specifice cutiei automate sau manuale sunt împărțite, în special în rândul viitorilor șoferi care exersează la orele de condus. Cutia manuală este excelentă pentru șoferii care deja stăpânesc mecanismul pedalelor. Însă, există persoane cu dizabilități care se află în imposibilitatea de a controla cum trebuie pedala de ambreiaj. În cazul acestor șoferi, școlile de condus oferă posibilitatea de a exersa la orele de condus cu ajutorul mașinii cu transmisie automată pentru obținerea permisului de conducere categoria B.

Cutia de viteze automată oferă șoferului libertatea să fie atent la trafic, să țină mereu mâinile pe volan, implicarea lui limitându-se la apăsarea pedalei de frână sau de accelerație. Mașinile dotate cu o cutie de viteze manuală învață șoferul începător să schimbe, să selecteze manual treapta de viteză și să se familiarizeze cu ambreiajul. Părerea instructorilor arată că o cutie manuală de viteze oferă o senzație de control mai mare asupra mașinii decât în cazul cutiei automate. Cursantul identifică și gestionează personal toate etapele cutiei de viteze, lucru care dezvoltă încrederea în sine pe parcursul orelor de condus și crește pasiunea pentru șofat.

În concluzie, mașina cu o cutie manuală este concepută pentru tine în cazul în care criteriile avute în vedere sunt experiența intensă la condus și costurile rezonabile de achiziție și întreținere. De asemenea, dacă locuiești într-un oraș cu trafic intens, sau călătorești frecvent pe distanțe lungi și pui preț pe confortul la volan, atunci o mașină cu transmisie automată se va dovedi o investiție înțeleaptă pe termen lung. În principiu, fiecare dintre cele două transmisii vine la pachet cu plusuri și minusuri, însă diferența o fac așteptările tale, modul tău de viață, stilul tău de condus și bineînțeles, bugetul pe care ești dispus să îl aloci.

Sursa foto: pixabay.com