Dealer auto / Blog / Service / Echilibrarea roților - ține cont de aceste sfaturi și informații pentru mai mult confort și siguranță la volan!

Echilibrarea roților - ține cont de aceste sfaturi și informații pentru mai mult confort și siguranță la volan!

Categorie: Service
Data publicarii: 17/02/2023
Ultima actualizare: 17/02/2023

Autor: Cristian Mariutac - șef de service


Echilibrarea roților reprezintă un procedeu prin care se ajustează dezechilibrele de greutate pe care le poate avea o roată, astfel încât mașina să se deplaseze uniform chiar și la viteze mari. Pe lângă faptul că o anvelopă dezechilibrată produce disconfort în timpul mersului, acest lucru poate duce și la creșterea uzurii cauciucurilor din cauza distribuției inegale a presiunii și a greutății. De asemenea, menținerea echilibrului corespunzător al roților este o parte importantă pentru a asigura o durată de viață mai mare anvelopelor. De aceea, o echilibrare corectă a roților trebuie să facă parte din rutina șoferilor prin prezentarea la un specialist ori de câte ori este nevoie. Pentru o deplasare cât mai lină și fără vibrații, descoperă în acest articol mai multe informații despre procesul de echilibrare roți, când este necesar și de ce este atât de important.

Procesul de echilibrare roți - ce presupune acesta și când trebuie făcut?

Scumpe sau ieftine, cu diverse dotări sau standard, vehiculele sunt o necesitate în prezent, datorită confortului pe care îl oferă în orice tip de deplasare. De aceea, toată lumea investește în mașini noi sau în mașini rulate, în funcție de buget și preferințe. Întreținerea corectă a unui vehicul face parte din responsabilitățile oricărui șofer, alături de un condus prudent, în deplină siguranță. Așadar, ca proprietar de mașină, este important să ții cont de foarte multe lucruri, printre care se numără și echilibrarea roților. Echilibrarea roților corectează dezechilibrul de greutate al ansamblurilor de anvelope și roți. Atunci când se face corect, aceasta are rolul de a asigura o rulare mai lină, o uzură mai mică a anvelopelor și o solicitare mai redusă a sistemului de transmisie. Principalele semne care atrag atenția asupra necesității echilibrării roților sunt uzura neuniformă a anvelopelor și vibrațiile în volan, planșeu sau scaune.

Ce înseamnă echilibrarea roților?

Echilibrarea roților - ține cont de aceste sfaturi și informații pentru mai mult confort și siguranță la volan - dibas.ro - 1

Prin procesul de echilibrare roți se corectează distribuția inegală a greutății în acestea. Atunci când o roată este dezechilibrată, centrul de greutate este deplasat raportat la centrul de rotație. Acest dezechilibru poate fi de două feluri, și anume: static sau dinamic. Dezechilibrul static apare din cauza unui punct ușor sau greu în anvelopă, motiv pentru care roata are o rostogolire neuniformă. Dezechilibrul dinamic este o consecință a apariției unei greutăți inegale pe lateralul jantă - anvelopa.
Procedura de echilibrare a roților începe prin îndepărtarea oricăror greutăți existente pe jante și prin montarea roților pe o mașină de echilibrare statică sau dinamică. Specialistul va roti anvelopele pentru a identifica punctele care cauzează oscilația roților. Apoi greutățile se fixează pe părțile neuniforme pentru a ajuta la contracararea punctelor grele care reprezintă cauza dezechilibrului anvelopei.
Este foarte important să te ocupi de roțile care nu sunt echilibrate corect pentru a te asigura că beneficiezi de cel mai bun confort de rulare. Dezechilibrul produce o vibrație care se simte prin volan atunci când se circulă peste o anumită viteză și care presupune un disconfort considerabil. Mai mult decât atât, problemele de echilibrare ale roților pot cauza uzura prematură a anvelopelor, a suspensiei și a componentelor de direcție.

Când se echilibrează roțile?

Echilibrarea roților se face atunci când există semne care indică faptul că anvelopele au nevoie de acest lucru. Uzura neuniformă, vibrațiile în volan sau în scaun sunt câteva semnale care arată că este timpul pentru echilibrare. Dacă vibrațiile sunt în volan, cel mai probabil este vorba de anvelopele din față iar dacă sunt în scaune, dezechilibrul este la roțile din spate. De asemenea, această procedură este posibil să fie necesară și după o reparație a unei pene de cauciuc.
Anvelopele pot deveni dezechilibrate din cauza uzurii inegale a acestora sau a pierderii greutății unei roți din cauză că o jantă a lovit o bordură sau o groapă. Așadar, dacă te-ai confruntat recent cu o astfel de întâmplare, este indicat să mergi la un specialist pentru a diagnostica eventualele probleme. Un alt motiv al dezechilibrării roților este staționarea mașinii pe perioade foarte îndelungate de timp. Din aceasta cauză, anvelopele pot dezvolta pete plate care provoacă dezechilibre. Pentru a verifica dacă există un dezechilibru atunci când mașina este pe loc, inspectarea roților te va ajuta să îți dai seama dacă există uzuri inegale, cum ar fi urme de denivelări de-a lungul marginii benzii de rulare a anvelopei.
În timpul mersului, următoarele simptome sunt indicii ale faptului că trebuie echilibrate roțile:

  • Volanul, podeaua sau scaunele vibrează mai ales la viteze mari;
  • Mașina are tendința de a trage în stânga și-n dreapta;
  • Anvelopele scârțâie;
  • Vehiculul se clatină ușor

Principalele cauze ale dezechilibrului roților sunt următoarele:

  • Anvelopele și roțile nu sunt fabricate cu aceeași greutate pe toată circumferința lor;
  • Condițiile proaste și suprafețele neuniforme de drum fac ca roțile să se îndoaie;
  • Amortizoarele, tijele sferice de legătură și articulațiile se pot uza de-a lungul timpului.

Înlocuirea anvelopelor și echilibrarea roților

De fiecare dată când o roată este montată pentru prima dată pe un vehicul cu o anvelopă nouă, aceasta trebuie să fie echilibrată. Scopul este de a se asigura că greutatea este distribuită uniform pe fiecare dintre roțile și anvelopele de pe un vehicul. Acest proces uniformizează punctele grele și ușoare dintr-o roată, astfel încât aceasta să se rotească fără probleme. Dacă există chiar și o mică diferență de greutate în roți, aceasta va provoca un impuls suficient pentru a crea o vibrație în mașină.

Echilibrarea roților - ține cont de aceste sfaturi și informații pentru mai mult confort și siguranță la volan - dibas.ro - 2

Roțile și anvelopele nu au niciodată exact aceeași greutate de jur împrejur. Anvelopele și roțile pot avea ușoare dezechilibre de greutate, fie din cauza unui punct de îmbinare a pliurilor de capac, fie din cauza unei ușoare abateri de la o formă perfect rotundă. Prin urmare, echilibrarea roților nu trebuie omisă niciodată atunci când schimbi anvelopele. Pe lângă disconfortul care poate fi creat în timpul mersului, pot exista și consecințe mai grave în ceea ce privește funcționarea normală a mașinii. O frânare defectuoasă apărută ca urmare a dezechilibrului roților poate perturba siguranța la volan. De asemenea, te poți confrunta și cu un consum mai mare de combustibil, cu uzura amortizoarelor și a rulmenților sau a întregului sistem de direcție atunci când echilibrarea roților nu este făcută la timp.

Unde trebuie să mergi pentru echilibrarea roților și de ce este important să faci acest lucru?

Orice șofer își cunoaște foarte bine mașina și poate simți cu ușurință atunci când aceasta nu funcționează corespunzător. Trepidațiile sunt principalele semne care indică faptul că ar putea fi nevoie de o echilibrare de roți. În orice caz, indiferent de cauze și de semnele pe care le identifici, este important să te prezinți cu mașina la un atelier auto specializat pentru o echilibrare cât mai rapidă. În caz contrar, există riscuri semnificative în ceea ce privește siguranța la volan.

Echilibrarea roților - ține cont de aceste sfaturi și informații pentru mai mult confort și siguranță la volan - dibas.ro - 3

Cum faci echilibrarea roților și cât de de des?

Echilibrarea roților necesită plasarea unei roți și a unei anvelope pe un aparat de echilibrare care centrează roata și o învârte pentru a determina unde ar trebui să se plaseze greutatea. Pentru a face acest lucru în mod corespunzător, este important să apelezi la un service auto care oferă servicii de calitate. Deși foarte mulți șoferi se pricep la mașini și știu cum se schimbă o jantă, o roată sau o anvelopă, procesul de echilibrare al roților este ceva mai complex și necesită intervenția unui specialist. În plus, foarte important este și aparatul de echilibrare, fără de care nu se poate realiza această procedură.
În timpul procesului de echilibrare, roțile și anvelopele sunt montate pe o mașină de echilibrare care învârte ansamblul de roți și anvelope pentru a măsura dezechilibrul. Apoi un tehnician le instalează cu precizie pentru a obține un ansamblu de roți și anvelope echilibrat corespunzător. Așadar, pentru a te asigura că mașina ta îndeplinește toate standardele în ceea ce privește siguranța și că funcționează într-un mod optim, este bine să apelezi la ateliere auto sau vulcanizari specializate. O anvelopă dezechilibrată provoacă o deplasare șubredă și neuniformă. Dacă nu este tratată, această distribuție neuniformă a presiunii și greutății crește uzura anvelopelor, obligându-te să le înlocuiești mai des decât este necesar.
În ceea ce privește întrebarea când se echilibrează roțile sau cât de des, nu există un răspuns exact, deoarece sunt mai mulți factori care influențează frecvența acestei proceduri. Calitatea drumurilor pe care te deplasezi frecvent sau a anvelopelor cu care este dotată mașina sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul. Recomandările producătorului sunt și acestea importante. O verificare de rutină poate fi făcută la un interval de 15.000 km, așa cum recomandă unii specialiști. Un lucru cert este faptul că, atunci când se face înlocuirea anvelopelor între sezoane, de exemplu, echilibrarea roților este obligatorie.

De ce se echilibrează roțile? Importanța acestui proces

Echilibrarea roților este foarte importantă deoarece orice dezechilibru poate duce la vibrații, uzura excesivă a anvelopelor, deteriorarea suspensiei și alte probleme, care, dacă rămân nerezolvate, te pot costa mulți bani. În plus, este crucială pentru un condus în deplină siguranță.
Iată de ce se echilibrează roțile și de ce este atât de important acest proces:

  • Contribuie la reducerea șanselor de accidente cauzate de derapaje;
  • Asigură o deplasare lină și confortabilă;
  • Diminuează uzura benzii de rulare, lucru care va crește durata de viață a anvelopei și va economisi costuri de întreținere;
  • Previne deteriorarea rulmenților de roți și a suspensiei mașinii;
  • Îmbunătățește economia de combustibil;

Echilibrarea roților este un proces prin care greutatea este distribuită în mod egal în jurul roții, acest lucru asigurând faptul că anvelopa se rotește uniform. Atunci când este identificat un dezechilibru spre o parte a roții, se adaugă greutăți pe partea opusă pentru a echilibra distribuția greutății. Prin urmare, este un proces de egalizare a greutății întregului ansamblu de anvelope și roți, astfel încât acestea să se rotească fără probleme la viteze mari.
Alte lucruri importante pe care trebuie să le știi despre echilibrarea roților sunt:

  • Echilibrarea este necesară deoarece nu există roată sau pneu perfect echilibrat, un mic dezechilibru al greutății fiind aproape inevitabil.
  • Pe măsură ce anvelopa se uzează, echilibrul se va schimba lent în timp. Atunci când sunt rotite sau se schimbă anvelopele de iarnă/vară pentru următorul sezon, echilibrarea roților este absolut necesară.
  • Echilibrarea roților nu poate compensa o problemă care este de natură fizică, ci doar diferențele de greutate.
  • Reechilibrarea cel puțin o dată a anvelopelor în întreaga utilizare va prelungi durata de viață a acestora.

Pe lângă echilibrarea roților, din întreținerea unei mașini fac parte și alte operațiuni care au rolul de a prelungi durata de viață a acesteia și de a asigura o funcționare optimă în deplasare. Un exemplu este schema de rotire a anvelopelor care se recomandă atunci când ajungi la 15.000 de km parcurși cu mașina. Acest lucru presupune schimbarea anvelopelor din față în spate sau din stânga spre dreapta și invers și este necesar pentru a garanta o uzură uniformă a anvelopelor și un grad bun de aderență. Geometria roților este un alt proces important care constă în verificarea direcției și a unghiurilor anvelopelor, în funcție de anumite specificații.

Menținerea mașinii într-o stare bună de funcționare este vitală pentru integritatea acesteia și pentru a circula în condiții optime de siguranță pe drumurile publice. Prin urmare, dacă deții un vehicul, este important să cunoști aceste informații despre echilibrarea roților. Aceasta prelungește durata de viață a anvelopelor și îmbunătățește performanțele de manevrabilitate ale mașinii tale.

Sursa foto: pexels.com, unsplash.com

Articole de care ai putea fi interesat: