Dealer auto / Blog / Autovehicule rulate / Kilometrii dați înapoi - constituie sau nu o infracțiune? Iată ce trebuie să știi!

Kilometrii dați înapoi - constituie sau nu o infracțiune? Iată ce trebuie să știi!

Categorie: Autovehicule rulate
Data publicarii: 03/04/2023
Ultima actualizare: 03/04/2023

Autor: Echipa Di-Bas


Achiziția unei mașini reprezintă o investiție mare pentru oricine, mai ales dacă ai economisit o bună perioadă de timp pentru a face un astfel de pas. De aceea, atunci când intenționezi să cumperi o mașină second-hand, este important să analizezi bine piața de vânzări auto, până să iei decizia finală. Ca orice șofer, ai așteptări mari și îți dorești să găsești cea mai bună mașină care să se încadreze în bugetul de care dispui, care să aibă dotările dorite de tine și să fie în cea mai bună stare de întreținere.

Din păcate, în acest domeniu al vânzărilor de mașini second-hand, se practică ceea ce poartă denumirea de derulare a kilometrilor înapoi, un act fraudulos de modificare a citirii kilometrajului pe contorul unui vehicul pentru a face să pară că vehiculul are mai puțini km decât are de fapt. Această practică este o problemă serioasă pe piața de mașini second hand și poate fi dificil de detectat. Principalul motiv pentru care vânzătorii de mașini second-hand apelează la o astfel de operațiune este pentru că doresc să mărească valoarea de revânzare a unui vehicul, făcându-l să pară că a fost condus mai puțin.

În rândurile ce urmează vom discuta toate detaliile legate de această operațiune frauduloasă, vom detalia ce înseamnă kilometraj dat înapoi și cum se realizează acest lucru, care sunt indicile vizuale pentru a-ți da seama dacă o mașină are kilometrii dați înapoi, cum poți verifica din surse sigure, cum se pedepsește această infracțiune, precum și alte detalii importante.

Kilometrii dați înapoi - ce înseamnă o derulare înapoi a kilometrajului și cum afectează această manoperă noul proprietar?

Kilometrii dați înapoi - constituie sau nu o infracțiune? Iată ce trebuie să știi! - dibas.ro - 1

Datul kilometrilor înapoi este o formă de fraudă a vehiculului care implică modificarea kilometrajului pe o mașină pentru a face să pară că a fost condusă mult mai puțin decât a fost de fapt. Această practică este ilegală în multe țări din întreaga lume, deoarece poate duce la pierderi financiare semnificative pentru cumpărători și poate chiar compromite siguranța și fiabilitatea vehiculului.

Ce înseamnă o derulare înapoi a kilometrajului și cum afectează această manoperă noul proprietar?

La majoritatea vehiculelor moderne, odometrul este un afișaj digital care arată numărul total de kilometri pe care vehiculul i-a parcurs din momentul ieșirii din fabrică. Citirile odometrului sunt folosite pentru a determina valoarea unui vehicul și sunt adesea considerate un indicator cheie al stării generale a mașinii. O deplasare înapoi a odometrului are loc atunci când cineva modifică în mod intenționat citirea kilometrajului de pe contorul de parcurs. Acest lucru se poate face prin derularea fizică a odometrului sau prin programarea computerului vehiculului pentru a afișa o citire mai mică a kilometrajului.

Unii vânzători pot derula înapoi contorul de parcurs pentru a crește valoarea vehiculului sau pentru a-l face să pară mai atractiv pentru potențialii cumpărători. De exemplu, o mașină cu 150.000 de km pe contorul de kilometraj poate avea o valoare semnificativ mai mică decât o mașină cu 50.000 de km, așa că un vânzător poate rula înapoi contorul de parcurs pentru a face mașina să pară mai valoroasă.

O derulare înapoi a kilometrajului poate avea consecințe financiare grave pentru cumpărători. Când kilometrajul unui vehicul este retrocedat, cumpărătorii pot ajunge să plătească pentru vehicul mai mult decât merită acesta de fapt. Acest lucru poate fi mai ales problematic dacă cumpărătorul apelează la un credit pentru a achiziționa vehiculul, deoarece acesta poate ajunge să plătească o dobândă mult mai mare, pe toată durata împrumutului. În plus, un vehicul cu un kilometraj derulat înapoi poate avea un grad mult mai mare de uzură decât sugerează bordul său. Acest lucru poate duce la reparații neașteptate și costuri de întreținere suplimentare de-a lungul folosirii de către noul proprietar, precum și la scăderea siguranței și a fiabilității. De asemenea, dacă un cumpărător descoperă că a achiziționat un vehicul cu un kilometraj modificat, poate avea dificultăți în a vinde mai departe vehiculul sau să obțină un preț justificat pentru el. Acest lucru poate duce la noi pierderi financiare în viitor.

Kilometraj înapoi - care sunt principalele semne prin care poți recunoaște un kilometraj dat înapoi

Kilometrii dați înapoi - constituie sau nu o infracțiune? Iată ce trebuie să știi! - dibas.ro - 2

În momentul în care te hotărăști asupra unei mașini pe care dorești să o cumperi, următorul pas este să mergi să o vezi și să discuți mai multe detalii cu proprietarul, pentru a lua decizia finală.

Înainte de a face investigații suplimentare asupra istoricului mașinii, există câteva semne vizibile care îți pot da indicii că odometrul mașinii a fost modificat, deși aceste semne pot varia în funcție de marca și modelul mașinii. Iată câteva semne comune la care trebuie să fii atent atunci când mergi să vezi mașina:

  • pedalele uzate: dacă pedalele din mașină par mai uzate decât te-ai aștepta pentru numărul de kilometri afișați pe contorul de kilometraj, ar putea fi un prim semn că mașina a fost condusă mai mult decât indică odometrul.
  • starea anvelopelor poate fi un alt indiciu pentru derularea înapoi a kilometrilor mașinii. Dacă găsești o mașină cu anvelope relativ noi și un kilometraj crescut, poate ar trebui să faci niște investigațiii mai amănunțite. De asemenea, o mașină cu anvelope de la branduri diferite sau care au o uzură neuniformă cu siguranță nu provine dintr-o sursă sigură.
  • vopseaua decolorată sau ruginită: o mașină cu kilometraj redus ar trebui să aibă în general un strat de vopsea relativ nou și bine întreținut. Dacă vopseaua pare decolorată sau uzată excesiv, dacă observi zone unde vopseaua pare că se curăță, ar putea fi un semn că mașina a fost condusă mai mult decât indică odometrul.
  • toba de eșapament ruginită ar trebui să te ducă cu gândul direct la faptul că mașina a văzut multe drumuri în toată istoria sa. Cu siguranță, kilometrajul mașinii a fost modificat în cazul în care observi astfel de semne de uzură, iar proprietarul susține că mașina e aproape nouă.
  • dacă piesele interioare, cum ar fi tapițeria scaunelor, în special scaunul șoferului, volanul sau schimbătorul de viteze, par mai uzate decât te-ai aștepta pentru numărul de km pe care îl indică odometrul, ar trebuie să fie un indiciu că mașina a fost condusă mai mult decât indică bordul.
  • înregistrările de service inconsecvente sau care lipsesc pe perioade lungi de timp, ar putea fi un semn că indicația odometrului a fost modificată.
  • un preț neobișnuit de mic, care pare prea bun pentru a fi adevărat pentru kilometrajul afișat pe contorul de parcurs, ar putea fi un semn că kilometrajul mașinii a fost modificat.

Este important să reții că unele dintre aceste semne ar putea fi explicate și de alți factori pe lângă modificarea kilometrajului, de aceea, chiar dacă observi sau nu unul dintre aceste indicii, nu strică niciodată să mergi cu mașina pentru o inspecție profesionistă, la cel mai apropiat service auto.

Cum se pedepsește derularea înapoi a km în țara noastră?

Modificarea contorului de parcurs este o procedură ilegală în multe țări și se pedepsește prin lege. În multe țări, la nivel global, este considerată o infracțiune și poate avea drept consecințe amenzi, chiar și pedeapsa cu închisoarea. Pe lângă sancțiunile penale, un vânzător care se angajează să comită o astfel de fraudă cu kilometrajul poate fi, de asemenea, răspunzător pentru daune civile. Asta înseamnă că un cumpărător care descoperă că a achiziționat un vehicul cu un kilometraj modificat are toate drepturile legale să dea în judecată vânzătorul pentru despăgubiri. Pentru a combate frauda cu modificarea odometrului, multe țări au în vigoare legi care impun vânzătorilor să dezvăluie kilometrajul real al vehiculului în momentul vânzării.

Și în țara noastră, modificarea kilometrajului mașinilor second hand pe piața de vânzări este considerată o fraudă penală și se pedepsește. Legislația română prevede că cei care modifică sau solicită modificarea indicației odometrului de la bordul mașinii sau care iau orice altă măsură care are legătură cu schimbarea numărului reali de km de la bordul unei mașini de vânzare comit o infracțiune ce poate fi pedepsită cu închisoare de până la un an și amenzi considerabile. Aceiași pedeapsă este valabilă și pentru cei care pun în circulație un vehicul cu kilometraj modificat, chiar dacă nu sunt ei cei care au realizat modificarea.

Kilometraj înapoi - care sunt mijloacele de aflare a numărului reali de km?

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă cu indexarea tuturor valorilor de kilometraj ale mașinilor din țara noastră, într-un sistem electronic, accesibil tuturor. Aceste date sunt preluate constant de la stațiile autorizate de inspecții tehnice periodice (ITP) și de la stațiile de service auto, atunci când vehiculele ajung acolo pentru verificări și reparații periodice. RAR a dezvoltat o aplicație care servește tuturor șoferilor ce vor să afle numărul reali de km al mașinii pe care doresc să o cumpere. Aplicația “Istoric vehicul” este accesibilă de pe orice dispozitiv conectat la internet și solicită doar seria de șasiu a mașinii, cunoscută și sub denumirea de cod VIN, cu ajutorul căreia poți verifica contra cost, numărul real de km al mașinii pe care intenționezi să o cumperi, dar și istoricul de accidente, daune și reparații.

O altă modalitate de a verifica dacă a existat o deplasare înapoi a contorului de parcurs este să mergi cu vehiculul la un service auto autorizat, unde să aibă parte de o inspecție amănunțită realizată de către un mecanic de încredere. Un mecanic poate verifica componentele vehiculului, inclusiv motorul, transmisia și anvelopele, pentru a evalua dacă se potrivesc cu kilometrajul raportat de contorul de parcurs. De asemenea, pot căuta semne de uzură care ar fi în concordanță cu kilometrajul raportat. Cu ajutorul unui tester special conceput pentru astfel de situații, care se conectează la unitatea de control a motorului, cei de la service-ul auto îți vor putea spune dacă au avut loc reprogramări în computerul de bord al mașinii.

Cumpărătorii pot verifica, de asemenea, istoricul de întreținere al vehiculului, inclusiv schimbările de ulei și alte servicii de rutină, pentru a vedea dacă se aliniază cu kilometrajul raportat. Dacă înregistrările de întreținere indică faptul că vehiculul a suferit manopere de întreținere mai dese decât ar fi de așteptat pentru kilometrajul raportat, acesta poate fi un semn că indicația kilometrajului a fost modificată.

Dacă mașina pe care ai pus ochii se află încă în perioada de garanție, atunci poți opta pentru o verificare la dealer-ul autorizat de unde provine. Contra unui cost rezonabil, vei putea afla numărul real de km, dar și istoricul de service auto al vehiculului.

În cele din urmă, potențialii cumpărătorii ai unei mașini second-hand își pot folosi propria intuiție atunci când evaluează istoria unui vehicul. Așa cum spuneam mai sus, sunt anumite detalii vizuale pe care orice potențial cumpărător, oricât de puțină experiență ar avea în domeniu, ar trebui să le aibă în vedere atunci când merge să vizioneze un vehicul. În plus, dacă vânzătorul pare să ezite să ofere informații detaliate despre istoricul vehiculului sau este reticent în a permite o inspecție amănunțită realizată de către un profesionist, cu siguranță acestea sunt semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

În concluzie, modificarea kilometrajului unui vehicul este o practică frauduloasă care înșeală potențialii cumpărători să plătească mai mult pentru un vehicul care a fost condus mai mult decât afirmă vânzătorul acestuia. Cu toate acestea, există mai multe modalități de a verifica dacă odometrul unui vehicul a fost modificat, inclusiv solicitarea unui raport de istoric al vehiculului sau verificarea vehiculului de către un mecanic. Este important ca potențialii cumpărătorii să ia aceste măsuri de precauție pentru a se proteja de acest tip de fraudă din ce în ce mai des întâlnită pe piața de vânzări auto și pentru a se asigura că iau o decizie informată atunci când cumpără un vehicul. Fiind vigilenți și bine informați, cumpărătorii pot evita riscurile și pierderile financiare asociate cumpărării unei mașini cu kilometrajul dat înapoi.

Sperăm că articolul nostru ți-a fost de folos și vei ști cum trebuie să procedezi data viitoare când intenționezi să cumperi o mașină second-hand.

Sursa foto: Unsplash.com.