Dealer auto / Blog / Service / La câți km se schimbă uleiul? Iată cum să îți menții mașina în stare cât mai bună!

La câți km se schimbă uleiul? Iată cum să îți menții mașina în stare cât mai bună!

Categorie: Service
Data publicarii: 18/01/2023
Ultima actualizare: 18/01/2023

Autor: Cristian Mariutac - șef de service


Întreținerea unei mașinii nu este deloc o sarcină ușoară sau ieftină. Pe lângă alimentarea constantă cu carburant, pentru a funcționa în parametri de siguranță și pentru a avea drumuri liniștite, mașina are nevoie și de verificări periodice.

Asta înseamnă că trebuie să mergi la un service auto, iar cei de acolo să îi verifice nivelurile de lichide, bateria, plăcuțele de frână și toate celelalte consumabile, ce au nevoie de înlocuiri periodice. Uleiul de motor este unul dintre cele mai esențiale lichide care permit motorului mașinii tale să funcționeze, reducând uzura componentelor acestuia. Toți șoferii știu că acest lichid trebuie schimbat la un moment dat, dar întrebarea este „când?”. Momentul în care mașina ta are nevoie de un schimb de ulei depinde de mulți factori, de la obiceiurile tale ca șofer, modul în care conduci, dar și tipul mașinii, anul de fabricație, etc. De asemenea, există posibilitatea ca mașina ta să aibă la un moment dat nevoie de schimb de ulei și filtre, deoarece acestea lucrează împreună pentru reducerea gradului de uzură al motorului, având la un moment dat nevoie să fie înlocuite.

Dacă ești șofer, însă nu ești neapărat pasionat de mecanică, dar vrei să înveți cât mai multe despre cum să îți păstrezi mașina în stare cât mai bună funcționare, citește materialul de mai jos. Vom discuta despre când se schimbă uleiul la motor, cât durează un schimb de ulei, diferențele între schimbul de ulei la mașini cu cutie de viteze manuală vs automată, dar și alte detalii legate de acest subiect.

Schimbul de ulei - de ce, când și cum

La cati km se schimba uleiul?

În primul rând, ce reprezintă schimbul de ulei? Schimbul de ulei de motor al unei mașini este manopera ce presupune îndepărtarea și înlocuirea lichidului vâscos care rulează în interiorul motorului. Acesta poartă impropriu denumirea de ulei, datorită consistenței sale. Rolul primordial al acestui lichid este de a preveni uzura rapidă a componentelor motorului, care în timpul funcționării mașinii, vin în contact unele cu celelalte, producând fricțiune și căldură. Pe parcursul timpului, acest lichid își pierde proprietatea de lubrifiere a părților componente ale motorului, se umple de reziduuri, necesitând astfel să fie înlocuit.

În ceea ce privește momentul schimbării uleiului de motor, trebuie să urmărești câteva semne care îți vor indica faptul că trebuie să mergi la service. În primul rând, cel mai probabil, atunci când uleiul are un nivel scăzut, în bordul mașinii va apărea un martor luminos care să te atenționeze, așa că verifică nivelul acestuia pe joja specială. Un alt martor care îți poate indica că uleiul are nevoie de înlocuire este cel de “check engine”. Acesta semnalează o problemă cu motorul, cauza putând să fie faptul că uleiul și-a pierdut proprietatea de lubrifiere și necesită schimbare.

Un alt semn care îți poate indica schimbarea uleiul de motor este zgomotul acestuia. Uleiul protejează părțile metalice ale motorului de a veni în contact una cu cealaltă, creând o peliculă lubrifiantă între acestea, astfel reducând nivelul de zgomot pe care acesta îl face în funcțiune. Atunci când uleiul își pierde această proprietate, zgomotele motorului încep să devină din ce în ce mai puternice și mai evidente.

Un alt semn că este timpul să mergi cu mașina în service este culoarea uleiului. Uleiul curat are o culoarea aurie, de tipul mierii și este translucid. Dacă la un moment dat te hotărăști să verifici joja din rezervorul de ulei, iar aceasta are o culoare închisă, este timpul pentru o înlocuire. Recomandarea mecanicilor auto este să verifici lunar culoarea uleiului de motor. De pe toba de eșapament mașinii este normal ca întotdeauna să iasă vapori de gaze, însă dacă aceștia se transformă în fum negru, atunci trebuie să mergi cât mai repede la cel mai apropiat service auto.

Nu în ultimul rând, un semn că mașina ta are nevoie de un schimb de ulei este faptul că ai depășit numărul de km recomandați. Specialiștii în domeniu recomandă schimbarea uleiului la fiecare 10 000 km, maxim 15 000 km. Însă, producătorii de mașini au recomandări diferite pentru schimbarea uleiului, intervalul propus de ei regăsindu-se în cartea tehnică a mașinii. Un factor important pe care producătorii îl iau în considerare atunci când fac aceste recomandări este țara unde mașina va fi condusă, respectiv calitatea drumurilor și nivelul de poluare. Astfel, pentru aceeași mașină, intervalul recomandat va fi diferit în două țări diferite.

Cum spuneam și la început, momentul când schimbi uleiul mașinii tale poate depinde și de anul de fabricație al acesteia, dar și de stilul tău de condus. Astfel, dacă vorbim de mașini rulate, cu un an de fabricație mai îndepărtat, se recomandă schimbarea uleiului mai devreme de 10 000 km, asta pentru a o menține cât mai mult timp în parametri optimi de funcționare. Același lucru se recomandă și pentru mașinile conduse de persoane cu un stil de șofat sportiv, mai brusc. Majoritatea mașinilor noi au sisteme de monitorizare a nivelului lichidului de motor, astfel că te vor avertiza cu un mator pe panoul de bord. Dacă până acum aceste sisteme depistau doar scăderea nivelului de ulei din motor, ultimele generații de mașini au sisteme avansate de monitorizare a calității acestuia, ce te vor anunța atunci când uleiul începe să se degradeze.

Deasemenea, dacă nu folosești mașina zilnic, să parcurgi în total 10 000 km poate să dureze și càțiva ani de zile. De aceea, se recomandă schimbarea uleiului o dată pe an, chiar dacă nu ai ajuns la cei 10 000 km. Asta pentru că pe lângă rolul lubrifiant, uleiul are și rol de curățare a reziduurilor rezultate în urma arderii interne. Astfel, pe parcursul unui an, cu siguranță se vor acumula multe particule dăunătoare motorului, ce trebuiesc îndepărtate.

În ceea ce privește manopera în sine de îndepărtare a lichidului de motor, cel mai simplu este să mergi într-un service auto autorizat RAR, iar specialiștii se vor ocupa de mașina ta, fără prea mari bătăi de cap. Mecanicul tău are instrumentele și aparatura necesară pentru a îndepărta uleiul din motoarele diferitelor brand-uri de mașini, dar și experiență, ceea ce înseamnă că nu va da greș. Schimbul de ulei este o manoperă care se poate realiza și „acasă”, dar nu este tocmai simplu și trebuie să fii foarte bine familiarizat cu procedura. De aceea, noi te sfătuim că este mai bine să lași profesioniștii să se ocupe de acest lucru.

Importanța schimbului de ulei


Așa cum spuneam, schimbarea uleiului este un pas vital pentru întreținerea în stare cât mai bună a motorului și părților componente. Această procedură este esențială pentru menținerea performanței mașinii tale și prelungirea duratei de viață a acesteia.

Motorul mașinii are o mulțime de piese mobile, ce se mișcă la viteze foarte mari, producând căldură și fricțiune între ele. Uleiul curat formează o peliculă protectoare și lubrifiantă între piesele interne ale motorului, astfel reducând nivelul de căldură produsă. Schimbul uleiului va îndepărta și resturile din urma arderii, iar asta va determina o creștere a performanței motorului, care va funcționa mai bine.

Folosirea unui ulei de motor vechi și plin de reziduuri pentru mașina ta, are, fără îndoială, efecte negative și asupra mediului înconjurător. Arderea uleiului vechi va produce emisii nocive și dăunătoare mediului.

Întreținerea unei mașini poate deveni uneori foarte costisitoare. Dar știi ce este și mai costisitor? Achiziționarea unui autoturism nou. Astfel că, dacă plănuiești să conduci aceeași mașină mulți ani de aici înainte, trebuie să ai grijă de motorul acesteia, iar schimbul de ulei regulat este cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest sens.

La câți kilometri se schimbă uleiul și filtrele


Uleiul de motor și filtrul de ulei sunt componente ce nu ar putea funcționa unul fără celălalt. Filtrul de ulei are rolul de a purifica și curăța uleiul de reziduuri, particule și resturi ale arderii. Fără această componentă, uleiul ar capta praf și reziduuri ce ar îngreuna foarte mult funcționarea motorului.

Specialiștii recomandă ca, de fiecare dată când se face schimbul de ulei, să fie schimbate și filtrele de ulei. În caz contrar, uleiul nou și curat pe care îl pui în motorul mașinii se va impregna cu impurități mult mai repede, de la trecerea lui prin filtrele murdare.

Alegerea uleiului și filtrelor pentru a fi schimbate se face, bineînțeles, conform specificațiilor producătorului, din cartea tehnică a mașinii. Trebuie să ai în vedere tipul de ulei, vâscozitatea acestuia și tipul de filtre potrivite. În ceea ce privește cantitatea, în motorul unei mașini obișnuite este nevoie de aproximativ 4-6 litri de ulei de motor. Există însă, diferențe între uleiul pentru o mașină cu motor diesel față de un motor ce funcționează pe benzină.

Deși în teorie, schimbarea uleiului și filtrelor poate părea o sarcină ușoară, pentru a nu provoca complicații este necesar să fii familiarizat cu mecanica motorului. De aceea, pentru a evita eventualele problemele, cel mai simplu este să mergi într-un service autorizat RAR, unde vei găsi atât consumabile, cât și servicii de bună calitate. Astfel, mașina ta va fi pe cele mai bune mâini.


Alegerea tipului de ulei pentru mașina ta

Atunci când te hotărăști că este timpul să schimbi uleiul mașinii tale și începi să cauți tipul potrivit, poate fi copleșitor să vezi ce varietate există pe piață. Există diverse categorii, de diverse vâscozități, cu diferiți aditivi, pentru mașini cu mai mulți sau mai puțini km la bord. Un alt factor important de luat în calcul sunt certificările API (American Petroleum Institute) și SAE (Societatea Inginerilor Auto).

Simbolurile API indică faptul că uleiul a fost certificat, testat și că întrunește calitățile stabilite de institut, precum și vâscozitatea acestuia, nivelul de performanță, dar și capacitatea acestuia de a conserva energia produsă.

În ceea ce privește conținutul de aditivi, aceștia sunt introduși în componența uleiului pentru a potența caracteristicile acestuia de protecție împotriva uzurii, pentru a ajuta la eliminarea depunerilor din interiorul motorului, precum și prevenirea depunerii ruginii și coroziunii. Deși aditivii sunt benefici pentru buna funcționare a motorului, o cantitate crescută a acestora în compoziția uleiul poate fi dăunătoare pe termen lung.

Acestea fiind spuse, pentru a te asigura că motorul mașinii tale va fi protejat cât mai bine, optează pentru uleiuri calitative, de la brand-uri cunoscute în domeniul consumabilelor de mașini și evită uleiurile slab calitative, pe care să le cumperi din locuri neautorizate.

Consecințele neschimbării uleiului de motor la momentul potrivit


Având în vedere rolul esențial de lubrifiere a componentelor mobile ale motorului, neschimbarea uleiului sau chiar și menținerea unui nivel scăzut, poate cauza daune ireversibile la acest nivel. Reducerea forței de frecare între piesele metalice mobile ale motorului, nu se mai poate realiza, astfel că aceste componente ajung să creeze o presiune mare între ele, cât și un grad mare de căldură. Acest lucru conduce la deteriorarea rapidă a motorului, iar asta crește considerabil riscul de accident.

Același lucru se aplică și pentru filtrele de ulei, care se pot înfunda cu ușurință, în cazurile în care ulei este mult prea contaminat de reziduuri și resturi din urma arderii interne. Pe termen lung, nerespectarea intervalului de schimb al filtrelor și uleiului duce la apariția unor daune ireversibile la nivelul motorului, iar asta înseamnă și costuri suplimentare pentru tine.

Menținerea unei mașini în parametri optimi de funcționare necesită întreținere constantă și verificări periodice. Este important să verifici cartea tehnică a mașinii pentru a afla care sunt recomandările producătorului pentru modelul tău de mașină, în ceea ce privește intervalul de schimb de ulei, dar și tipul de ulei recomandat. Acestea fiind spuse, sperăm că informațiile prezentate de noi au fost clare și concise și că acum vei știi când să mergi cu mașina în service-ul auto, pentru schimbarea uleiul de motor.

Sursa foto: Pexels.com

Articole de care ai putea fi interesat: