Dealer auto / Blog / Autovehicule rulate / Verificare mașină second hand - Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand?

Verificare mașină second hand - Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand?

Categorie: Autovehicule rulate
Data publicarii: 21/11/2022
Ultima actualizare: 21/11/2022

Autor: Echipa Di-Bas


Achiziția unui autoturism reprezintă o decizie foarte importantă în viața oricărui om. Indiferent de starea mașinii, aceasta presupune un efort financiar. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi atenție tuturor detaliilor, atunci când decizi să cumperi una. Poți opta pentru modele noi, dar ai și posibilitatea de a cumpăra o mașină second hand. Totul depinde de bugetul tău, de perioada pe parcursul căreia îți dorești să folosești mașina, dar și de calitatea ofertelor pe care le ai la dispoziție. Dacă decizi să cumperi o mașină al cărei prim proprietar nu ești tu, trebuie să îți faci foarte bine temele, în așa fel încât să știi ce anume trebuie analizat la autoturismul pe care vei cheltui banii.

Există mai multe categorii de elemente pe care le implică o verificare de mașină second hand, pentru ca aceasta să fie realizată în mod corect și complet. Trebuie să fii atent la detalii ce țin de acte, precum și la factori care influențează calitatea mașinii la nivel de interior, la exterior, precum și pe parte de mecanică. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea să stăpânești foarte bine aceste elemente și să fii gata să poți observa fiecare problemă pe care o poate avea un autoturism SH, înainte de a-l cumpăra. Iată ce trebuie să știi când cumperi o mașină second hand și care sunt elementele pe care trebuie să le analizezi cu deosebită atenție!

Verificare mașină second hand - Ce trebuie să verifici la nivel de acte

La fel ca în cazul oricărei tranzacții care implică sume importante de bani, există elemente pe care trebuie să le analizezi cu atenție atunci când vien vorba de acte când cumperi mașini second hand. Acestea sunt acte care trebuie verificate sau întocmite la momentul tranzacției. Există documente care sunt necesare la cumpărare, precum și acte care vor fi necesare pentru înmatricularea autoturismului.

● Acte pentru cumpărare La achiziția mașinii trebuie să fii atent să existe un contract de vânzare-cumpărare, crtea de identitate a mașinii și o copie după buletinul vânzătorului. Dacă alegi să cumperi mașina second hand de la un dealer autorizat, așa cum este Dibas care vinde și mașini noi, vei primi și o factură fiscală, certificatul de atestare fiscală, precum și dovada de radiere din evidența fiscală a fostului proprietar.

● Acte pentru înmatriculare Dacă achiziționezi o mașină de import, la mâna a doua, va fi necesar să o înmatriculezi în România. Pentru acest lucru ai nevoie de cartea de identitate a autoturismului, ITP-ul valabil, buletinul solicitantului, certificatul de înmatriculare al precedentului proprietar, plăcuțele de înmatriculare, copia poliței RCA și contractul de vânzare-cumpărare. În cazul mașinilor care nu au mai fost înmatriculate în România, ai nevoie și de scrisoare de transport. Alternativa este reprezentată de o declarație pe propria răspundere, prin care se atestă că mașina a fost adusă în țară pe platformă. În plus, îți trebuie și dovada de trecere în evidență fiscală a mașinii, plăcuțele de înmatriculare originale, din țara de proveniență, precum și certificatul de autenticitate pe care îl emite R.A.R.

Ce trebuie să verifici la nivel de acte

Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand, la interior?

Un sfat de achiziție de mașină second hand pe care trebuie să îl iei mereu în calcul este cel care spune să verifici foarte bine interiorul autoturismului. Starea elementelor interioare spune foarte multe despre cum a fost mașina îngrijită de către fostul proprietar. De asemenea, de la interior sunt controlate o mulțime de funcții ale autoturismului, iar o verificare amănunțită va fi utilă în vederea identificării potențialelor inadvertențe. Iată care sunt detaliile la care trebuie să fii extrem de atent:

  • Volanul - modelele de mașini apărute recent au, de cele mai multe ori, volan cu comenzi electrice. Este foarte important să te asiguri că toate acestea funcționează bine, pentru că sunt multe funcții care nu pot fi acționate altfel decât prin intermediul comenzilor aflate în volan. De asemenea, trebuie să analizezi cu grijă starea volanului pentru a vedea dacă aceasta se potrivește cu numărul de kilometri pe care vânzătorul pretinde că îi are mașina în bord. Dacă volanul prezintă semne clare de uzură, iar numărul de kilometri din bord este foarte mic, cel mai probabil acel număr nu este unul real și ar fi o idee bună să renunți să cumperi mașina în cauză;
  • Bordul - cum să cumperi o masina second hand, fără să te asigurp că bordul arată bine? La nivel superficial, suprafața bordului trebuie să nu prezinte semne de uzură, deoarece acestea pot fi un indicator al incidentelor prin care a trecut autoturismul sau al tratamentului impropriu pe care l-a primit din partea fostului proprietar. Mai important decât atât este să verifici martorii din bord. Trebuie să te asiguri că aceștia nu rămân aprinși după ce ai pus contactul, pentru că în caz contrar ei indică probleme de ordin mecanic. Verifică și că airbagurile sunt în stare optimă;
  • Starea tapițeriei - verifică cu foarte mare atenție starea banchetei din spate, a scaunelor din față și a interiorului ușilor. Zgârieturile, petele și arsurile nu sunt elemente pe care ai dori să le ai în interiorul mașinii tale. Există și semnale subtile de care trebuie să ții cont. Starea precară a scaunelor poate să indice faptul că au existat accidente în istoricul mașinii;
  • Luminile - asigură-te că funcționează toate becurile: stopurile pentru frână, proiectoarele, farurile, luminile pentru ceață și semnalizările. Pentru a putea face acest lucru, este de preferat să mergi la verificare însoțit de un prieten sau, și mai bine, de un mecanic priceput;
  • Geamurile - trebuie verificat fiecare geam în parte, indiferent că este vorba despre geamuri electrice sau geamuri cu deschidere manuală. Este important să te asiguri că acestea funcționează corect, fără întreruperi;
  • Clima - asigură-te că funcționează sistemul de aer condiționat, precum și cel de căldură. Cel mai bun moment pentru a verifica acest detalii este pe parcursul test drive-ului, când motorul este deja încălzit;
  • Podeaua - este cea mai bună sursă de informare cu privire la incidentele prin care a trecut mașina. Ridică puțin capacul portbagajului sau mocheta și verifică dacă sunt semne de sudură sau dacă tabla este îndoită. În aceste cazuri, cel mai probabil mașina a suferit de pe urma unor incidente.
  • Schimbătorul și frâna de mână - asigură-te că mașina intră fără probleme în toate treptele de viteză, fie că este manuală sau automată. De asemenea, verifică dacă frâna de mână ține așa cum ar trebui. O poți testa pe parcursul test drive-ului, oprind mașina pe o zonă ușor înclinată.
Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand la interior

Ce trebuie să faci când cumperi o mașină second hand, la exterior?

Ce faci când cumperi o mașină second hand, după ce ai verificat interiorul? Verifici și exteriorul! De pe lista a ce trebuie să știi înainte să cumperi o mașină second hand fac parte multe detalii referitoare la aspectele pe care trebuie să le verifici la exteriorul autoturismului. Iată care sunt elementele pe care este necesar să le analizezi cu atenție și ce trebuie să vizezi cu fiecare verificare pe care o faci:

  • Vopseaua - îți poți da ușor seama dacă o mașină a fost revopsită. De cele mai multe ori, revopsirea se face în urma unor accidente destul de grave. Verifică îmbinările, portierele și pragurile. Dacă ai posibilitatea, ia cu tine la verificare un mecanic care se pricepe și la astfel de amănunte;
  • Pragurile - deschide ușile mașinii și urmărește linia pragurilor laterale. Caută eventuale urme de sudură, chit sau vopsea. Dacă ele există, sunt șanse mari ca mașina să fi fost revopsită sau reparată în urma unui accident grav.
  • Podeaua - dacă ai posibilitatea, ridică mașina pe elevator și analizează partea sa inferioară, adică podeaua. Caută urmele de reparații, scurgerile și, mai ales, rugina. Existența acestor elemente trebuie să te facă să te gândești de două ori înainte de a cumpăra autoturismul;
  • Cauciucurile - sigur vei dori să poți circula cu mașina ta, imediat după ce o cumperi, chiar dacă este la mâna a doua. Asigură-te că aceasta dispune de pneuri bune, funcționale. Cauciucurile uzate indică lipsa preocupării fostului proprietar față de starea mașinii.
Ce trebuie să faci când cumperi o mașină second hand la exterior

La ce să te uiți când cumperi o mașină second hand, pe partea de mecanică?

Este foarte important și ce trebuie să știi înainte să cumperi o mașină second hand, pe parte de mecanică. Elementele de mecanică influențează în mod esențial capacitatea autoturismului de a fi eficient, sigur și fiabil. Dacă o componentă mecanică a mașinii nu funcționează în mod optim, sunt șanse foarte ridicate să ai probleme mari pe parcursul utilizării mașinii. Dacă e vorba despre un autoturism nou, beneficiezi de garanție și ai certitudinea că autoturismul nu poate avea decât eventuale defecte din fabrică, pe care cu siguranță le va gestiona producătorul sau dealer-ul.
Însă cum se procedează când cumperi o mașină second hand, de la o persoană fizică? Cea mai bună idee este să ai întotdeauna cu tine un mecanic auto priceput, în situația nu ești chiar tu în postura de a fi priceput în acest domeniu. Iată care sunt componentele care trebuie să fie verificate cu deosebită grijă:

  • Motorul - componenta de bază a oricărui autoturism, motorul nu face parte din categoria de piese pe care îți permiți să le accepți fără să funcționeze impecabil. Ascultă motorul și asigură-te că nu există zgomote ciudate sau bătăi. De asemenea, verifică să nu fie scurgeri și asigură-te că uleiul de motor are o culoare limpede și este la un nivel potrivit;
  • Frânele - esențiale pentru siguranța șoferului și a pasagerului oricărei mașini, frânele trebuie să funcționeze foarte bine încă de la prima cursă. De altfel, mulți șoferi aleg să schimbe plăcuțele de pe o mașină second hand, chiar dacă acestea sunt în stare bună. Pentru a verifica starea lor, este ideal să ridici mașina pe elevator. Alternativ, te poți uita la ele prin spițele jantelor;
  • Elementele de bucșăraie - pe parcursul test drive-ului, treci cu mașina peste zone denivelate, cu o viteză de maximum 35 km/h. Ascultă cu atenție reacția mașinii, pentru a te asigura că nu se aude niciun zgomot suspect care ar putea fi provocat de amortizoare, pivoți sau bucșăraie. Asigură-te și că mașina nu trage strânga sau dreapta, pe drum drept;
  • Bateria - fiecare acumulator auto are o durată de viață limitată la maximum 6 ani. Verifică dacă bateria mașinii pe care vrei să o cumperi are 4, 5 sau 6 ani vechime. Dacă răspunsul este pozitiv, atunci cel mai probabil va trebui să te pregătești să schimbi acumulatorul în cel mai scurt timp. Acesta nu este neapărat un motiv solid de a renunța la achiziție, dar este bine să fii pregătit de această schimbare;
  • Lonjeroanele - roagă mecanicul pe care îl iei cu tine la test drive să verifice foarte bine lonjeroanele și capetele lor. În cazul în care acestea prezintă urme de reparații, cel mai probabil mașina a trecut printr-un accident și este vulnerabilă și pe viitor;
  • Farurile - asigură-te că farurile sunt originale. Trebuie să te uiți la interiorul lor, cu capota ridicată. Asigură-te că nu sunt rupte prinderile și urechile, pentru că orice problemă poate indica accidente în istoricul mașinii. Poate fi vorba și despre accidente ușoare, dar acest detaliu te poate ajuta cel puțin pentru a negocia un preț mai bun;
  • Planetarele - pe parcursul test drive-ului, accelerează în viraje înguste. Astfel, poți verifica dacă planetarele sunt în stare bună de funcționare. Dacă nu sesizezi zgomote ciudate, atunci starea lor este una bună.
La ce să te uiți când cumperi o mașină second hand pe partea de mecanică

De fiecare dată când o mașină este vândută la mâna a doua, este foarte important ca persoana sau entitatea care o vândă să permită efectuarea unui test drive. Noi te așteptăm într-unul dintre showroom-urile noastre, la o sesiune de testare a autoturismului pe care vrei să îl cumperi.

Află mai multe despre cum poți stabili o întâlnire, accesând pagina noastră de contact. Suntem un dealer autorizat care pune la dispoziția clienților exclusiv mașini de top, indiferent că sunt noi sau la mâna a doua. Permitem efectuarea oricărui test drive, iar cu Dibas ai garanția transparenței și a calității!

Sursa foto: Unsplash.com