Aglomerația de pe șosele duce la creșterea numărului de accidente de mașină care se soldează cu pagube mai mici sau mai mari pentru proprietari. Acesta este unul dintre motivele pentru care polițele de asigurare facultative sunt de folos pentru cei care vor să-și repare autoturismele fără a suporta costuri destul de mari, în unele cazuri. Dar ce soluții există în cazul unei daune totale? În primul rând, trebuie văzut dacă este cazul acestei situații, iar în al doilea, trebuie urmați anumiți pași care vor duce la rezolvarea problemei.
Dacă ești proprietar de autoturism și vrei să știi cum să procedezi într-un astfel de caz, în articolul de mai jos vei citi despre ce înseamnă dauna totală, cum se constată și cum se obțin despăgubirile și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru o rezolvare rapidă a situației.
Cuprins
- Dauna totală – ce înseamnă și cum se calculează dauna totală
- Dauna totală auto – probleme frecvente cu care se confruntă proprietarii
2.1. Dauna totală – se mai poate înmatricula mașina după reparație?
2.2. Mașina cu daună totală și reparația acesteia - Ce se întâmplă la dauna totală – pași pentru a obține despăgubiri
Dauna totală – ce înseamnă și cum se calculează dauna totală
Ce este dauna totală? În termeni simpli, dauna totală are ca definiție avariile cu un grad mare de degradare autoturismului, procentul fiind stabilit în baza legii, dar și în funcție de polița care o acoperă.
Accidentele de mașină fac parte din cotidian de multe ori. Mai mici sau mai mari, daunele acestora se constată în urma pagubelor produse. Din acest punct de vedere, evenimentele se pot clasifica în:
- accidente cu daună parțială;
- accidente cu daună totală.
Dacă în cazul primelor tipuri, se constata pagubele produse, se calculează valoarea și urmează reparația autoturismului, în cazul celor cu dauna totală, lucrurile sunt puțin mai complicate.
Ce înseamnă dauna totală auto, concret? Există două scenarii sub care aceasta poate fi calculată, în funcție de tipul de asigurare sub care încerci să obții despăgubiri. Astfel:
- raportat la polița de răspundere civilă auto (RCA), dauna totală înseamnă avarierea mașinii într-un grad destul de mare;
- raportat la o poliță facultativă de tip CASCO, dauna totală auto poate însemna pe lângă avarii semnificative și alte scenarii care duc la pierderea irecuperabilă a mașinii, precum furtul.
Atunci când dorești să obții despăgubiri în cazul unei daune totale, trebuie să mai ții cont și de felul în care s-a produs accidentul și dacă de vină ești tu sau celălalt șofer.
De multe ori, proprietarii se întreabă când se dă daună totală în situația unei polițe RCA, în acest caz aplicându-se Legea nr. 136/1995, art. 54, aliniat (3) care spune că paguba trebuie să depășească 75% din valoarea mașinii la momentul producerii accidentului. În acest scop, este nevoie de o evaluare la un service auto care să fie agreat de asigurător sau care este acreditat de Registrul Auto Român. Cu toate acestea, multe persoane ajung să întâlnească diverse probleme fie la constatare, fie la soluționarea cazului cu firma de asigurări sau celălalt șofer implicat în evenimentul rutier.
Legea împarte daunele auto totale în două categorii, mai precis:
- cele economice care se referă la faptul că reparațiile necesare depășesc valoarea de piață a mașinii la momentul producerii accidentului;
- cele tehnice care se referă la avarii care nu mai pot aduce mașina într-o stare tehnică bună.
De cele mai multe ori, dauna totală luată în considerare de asiguratori este cea economică.
Dauna totală auto – probleme frecvente cu care se confruntă proprietarii
Orice proprietar implicat într-un accident auto soldat cu dauna totală se poate confrunta cu anumite probleme, mai ales dacă se află la primul sau eveniment de acest fel și nu știe cum să procedeze. Printre cele mai frecvente sunt:
- ce înseamnă și când se dă dauna totală cu sau fără RCA;
- ce înseamnă și ce presupune verificarea daunei totale;
- când și cum obține despăgubirea pentru o daună totală;
- dacă mai poate repara o mașină care a suferit o daună totală;
- ce mai poate face cu mașina dacă a reparat-o în urma unei asemenea avarii, în special dacă o mai poate folosi sau vine.
Pentru toate acestea, există proceduri care trebuie urmate, însă și o ordine în care se desfășoară.
Conform legii, dauna totală se declară în momentul în care pagubele depășesc 75% din valoarea curentă a mașinii, însă confuzia apare datorită faptului că articolul care face referire la această definiție acoperă în primul rând polița RCA. Deși adesea și cea de tip CASCO respectă aceeași reglementare legală, există și excepții, în funcție de firma de asigurare.
În vederea obținerii de despăgubiri, se va face verificarea atentă a autoturismului la un centru de daune și compararea valorii de piață a mașinii din acel moment cu diferiți indicatori. Inspecția se va face de un evaluator autorizat care va putea oferi și o sumă de bani pe care păgubitul o poate recupera sau pe care o poate folosi pentru reparații.
O altă problemă cu care te-ai putea confrunta este ca societatea de asigurări să respingă despăgubirea în cazul unei daune totale. Acest lucru se întâmplă în cazul în care vei folosi polița CASCO pentru alte situații decât cele ale unui accident. Astfel, refuzul poate surveni într-unul din următoarele cazuri:
- paguba este o consecință a folosirii mașinii în mod incorect sau a unei întrețineri defectuoase a acesteia;
- paguba a fost provocată de schimbări aduse mașinii și care i-au afectat funcționarea în parametri normali;
- pagubele cerute în cazul furtului mașinii care nu au la bază o plângere la poliție;
- pagubele produse în urma folosirii autoturismului de o altă persoană decât proprietarul, dar cu permisiunea celui din urmă.
Așadar, în aceste cazuri o daună totală auto nu va fi acoperită de asigurarea facultativă, dar reparația poate fi făcută în regim propriu.
Dauna totală, fie că este acoperită de polița RCA, fie de cea CASCO trebuie tratată cu atenție, atât din punct de vedere al despăgubirilor care pot fi obținute, dar și dacă dorești să mai folosești mașina în cazul în care poate fi reparată, mai ales ca în unele cazuri acest lucru ar putea fi imposibil.
Pierderea totală a unui autoturism este destul de dificilă pentru cel care se confrunta cu aceasta problemă, de aceea una dintre cele mai frecvente întrebări în urma unui accident rutier grav este dacă o mașină care a suferit o daună totală se mai poate înmatricula.
Dauna totală – se mai poate înmatricula mașina după reparație?
Dacă te întrebi dacă se mai poate înmatricula o mașină care a suferit o daună totală, răspunsul este că da, aceasta poate fi repusă în circulație conform normelor legale în vigoare. Cu toate acestea, fiecare caz este diferit, în funcție de avariile suferite de autoturism. Ce înseamnă acest lucru? Că un vehicul nu trebuie să fie într-o stare avansată de deteriorare pentru a fi declarat distrus în totalitate. Se întâmplă adesea atunci când ai o poliță CASCO pe care o folosești pentru reparația mașinii sau pentru a obține despăgubiri.
Dacă te întrebi ce se întâmplă la dauna totală, trebuie să te aștepți la câțiva pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru a afla cât de avariată este mașina și dacă poți obține o despăgubire cât mai mare. Atunci când accidentul nu a fost foarte grav și vehiculul poate fi reparat și pus în vânzare, este datoria ta să informezi cumpărătorul despre probleme acesteia și a rezolvării lor. Dar te poți afla și în locul cumpărătorului, fiind pus în postura de a achiziționa un autoturism avariat.
Problema înmatriculării unei mașini care a suferit daună totală apare de cele mai multe ori în cazul autoturismelor aduse din străinătate și care sunt vândute în România ca autoturisme second hand. Dacă te tentează cumpărarea unui astfel de vehicul poți ține cont de următoarele sfaturi:
- efectuează verificarea mașinii pentru dauna totală suferită, mai ales când prețul acesteia este mult sub media celor din aceeași categorie;
- pe lângă verificarea la un service autorizat, poți cere informații și la RAR în cazul în care mașina a fost înmatriculată în România;
- cere toate documentele mașinii de la vânzător pentru a verifica că sunt complete.
Dacă ai cumpărat o mașină cu daună totală și te gândești la repararea acesteia trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, printre cele mai importante fiind să lucrezi cu un service autorizat.
Mașina cu daună totală și reparația acesteia
Există câteva scenarii când vine vorba despre reparația unei daune totale, după cum urmează:
- Primul, în care avariile nu sunt foarte serioase, dar ai optat pentru aceasta variantă pentru a schimba anumite elemente de caroserie ale mașinii;
- Al doilea, în care daunele suferite sunt extinse ca suprafață, dar sunt superficiale și nu au afectat caroseria mașinii putând fi reparate;
- Al treilea, în care suma oferită de asigurător pentru acoperirea daunei este foarte mică, nepermițându-ți să achiziționezi o altă mașină asemănătoare ca valoare.
În oricare din aceste situații, este recomandat să lucrezi cu un service care să-ți ofere servicii de calitate și care pot presupune:
- o evaluare inițială a daunei fie parțiale, fie totale corectă;
- dacă repari mașina în baza unei polițe de asigurare, acorda atenție dosarului de daună care trebuie să fie complet;
- nu grăbi reparația și alege piese originale pentru mașină;
- solicită garanție pentru piesele și lucrările efectuate, însă atunci când lucrezi cu un service autorizat, nu este nevoie să faci demersuri în acest scop.
Partea în care ajungi la reparația unei daune totale în baza poliței RCA sau CASCO este cea mai simplă. Pentru a ajunge acolo, este foarte important ce faci până în acel moment pentru a-ți ușura cât mai mult situația.
Ce se întâmplă la dauna totală – pași pentru a obține despăgubiri
Atunci când ai un accident auto soldat cu dauna totală a mașinii, scopul principal este acela de a obține despăgubiri fie prin polița RCA, fie prin cea CASCO, în funcție de circumstanțe. Pentru această finalitate, trebuie să urmărești anumiți pași. Primul este să anunți autoritățile și asigurătorul de evenimentul rutier.
Următorii pași includ:
- pregătirea documentelor care vor fi înmânate sau trimise firmei de asigurări în vedere despăgubirilor;
- trebuie să duci mașina la un centru de daune agreat de asigurător;
- în urma constatării, se va întocmi dosarul de daună totală.
După verificarea și aprobarea daunei totale, cele două modalități de rezolvare a situației vor fi repararea autoturismului sau despăgubirea.
Pentru că există două căi de a soluționa o daună totală prin polița RCA sau CASCO, este bine să știi să faci diferența între ele pentru a ști care situație te avantajează.
Mulți proprietari se întreabă ce înseamnă dauna totală prin RCA și care este procedura de a obține despăgubiri într-o asemenea situație. Păgubitul sau nevinovatul în cazul accidentului are dreptul să fie despăgubit de șoferul vinovat prin polița de asigurare a acestuia din urmă.
Pentru a obține despăgubiri financiare sau reparația daunei, trebuie pregătite următoarele documente:
- actul de identitate și permisul de conducere al asiguratului;
- certificatul de înmatriculare sau talonul mașinii avariate;
- o copie după contractul poliței RCA;
- autorizația de reparație;
- procesul verbal emis de poliție sau formularul de constatare amiabilă, în funcție de caz.
De asemenea, vor mai fi necesare informații legate de accident, precum și alte dovezi care pot fi utilizate de către păgubit pentru daunele suferite.
În cazul unei daune totale auto în care se folosește polița CASCO, va fi nevoie de aceleași documente, cu excepția copiei după RCA care va fi înlocuită cu cea după asigurarea facultativă. De asemenea, dacă evenimentul nu este unul rutier, ci de altă natură, vei avea nevoie de dovezi în acest sens.
Pentru că o poliță CASCO poate acoperi daune totale legate de furt sau chiar incendiere, în primul caz este nevoie de o dovadă emisă de poliție legată de plângerea înregistrată pentru dispariția autoturismului, în timp ce în al doilea caz este nevoie de un raport de expertiză eliberat de pompieri.
Dacă vrei să știi cum se calculează dauna totală când nu dorești reparația mașinii, este bine să știi că firma de asigurări poate oferi diferența dintre valoarea mașinii la momentul accidentului și cea a epavei rezultate. Aceasta variază între 0,1% și 25% din calculul rezultat.
În concluzie, dauna totală nu înseamnă că mașina avariată nu mai poate fi folosită. Din contră, aceasta poate fi reparată în baza poliței RCA sau a celei CASCO, în funcție de situație urmând câțiva pași. Pentru a obține despăgubiri corecte, este recomandat să apelezi la service-uri și centre de constatare autorizate pentru transparență, mai ales atunci când dorești să utilizezi autoturismul în continuare sau vrei să-l pui la vânzare în vederea reînmatriculării.
Sursa foto: Unsplash.com