Talonul auto reprezintă cartea de identitate a mașinii. Talonul auto sau certificatul de înmatriculare este numele actului în care sunt precizate detaliile de utilizare și alte mențiuni esențiale despre respectivul autovehicul. Lipsa talonului auto atrage după sine anumite consecințe neplăcute, pe care le poți evita fără probleme dacă te documentezi și afli cum trebuie să procedezi dacă îl pierzi, sau dacă rămâi fără el.
Citește acest articol și află informații esențiale despre ce înseamnă talonul auto, de la structura sa, explicația datelor pe care le conține și până la documentele cu care trebuie să te prezinți în cazul în care are loc schimbarea adresei din buletin, a componentelor mașinii, sau chiar a persoanei proprietarului.
Cuprins
- Talonul auto – Care e importanța certificatului de înmatriculare, care sunt pașii pe care să-i urmezi ca să-l obții și care sunt semnificațiile acestuia?
- Talon pentru mașină – Situații în care poți risca pierderea talonului auto
2.1. Talonul auto ți-a fost reținut – Care sunt riscurile și cum îl poți recupera?
2.2. Ce faci dacă pierzi sau îți este furat talonul auto? - Talonul auto nou – Află în ce condiții se impune schimbarea actului auto și care sunt procedurile legale?
Talonul auto – Care e importanța certificatului de înmatriculare, care sunt pașii pe care să-i urmezi ca să-l obții și care sunt semnificațiile acestuia?
Talonul auto se obține în urma depunerii unui dosar cu documentele complete la sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Pentru a fi aprobat, dosarul trebuie să cuprindă următoarele acte:
- Cerere la Registrul Auto Român;
- Actul de identitate al beneficiarului;
- Documente care atestă calitatea de proprietar al mașinii;
- Împuternicire legală în cazul persoanelor care nu au statut de deținător legal al autoturismului.
Majoritatea șoferilor începători nu știu ce înseamnă și la ce-i ajută să poarte mereu asupra lor talonul auto. Așadar, ce este un talon auto și care este semnificația datelor specificate în el?
Pentru ca autovehiculul să primească dreptul de a circula pe drumurile publice, șoferul trebuie să obțină un număr unic de înmatriculare și talonul auto. Procesul de înmatriculare a mașinii implică depunerea unui dosar care trebuie să includă certificatul de înmatriculare, certificatul de conformitate (doar în cazul mașinilor noi) și certificatul de inspecție tehnică pentru care ai nevoie de RCA, dovada dreptului de proprietate asupra mașinii și dovada plății taxei de TVA.
Talonul auto prezintă ca element distinctiv, stema României în formă plastifiată, pentru a preveni tentativele de reproducere. Actul mașinii este realizat din hârtie de tip filigran, cu seria trecută individual pe file și cu un fundal greu de copiat, datorită cromaticii unice. Anumite părți din compoziția actului sunt realizate prin microscriere. De asemenea, pot fi identificate pe suprafața talonului elemente opace fluorescente, sau fibre care pot fi recunoscute exclusiv la lumina UV.
Talonul auto cuprinde date esențiale pentru mașină, dar și elemente de securitate care nu permit copierea acestora. În ceea ce privește datele talonului de mașină, cele care sunt de natură generală vizează numărul de înmatriculare și prima dată la care a avut loc acest proces. Restul de informații cuprinse în talonul auto au semnificații personale, de la cele privitoare la identitatea proprietarului, sau a deținătorului, în funcție de caz și până la informații de identificare pentru autovehicul (marcă, tip, greutate, greutate maxim admisă, versiunea, date tehnice despre motorizare, tipul de combustibil, culoarea, numărul de locuri, etc.).
De asemenea, talonul de mașină precizează inclusiv dacă deținătorul și proprietarul autovehiculului este una și aceeași persoană. Există ipoteze în care, de exemplu, un angajat al unei firme să utilizeze mașina asupra căreia are drept de proprietate compania pentru care lucrează.
Care sunt semnificațiile și explicațiile din spatele datelor incluse în componența talonului auto? Actul auto este conceput în trei părți cu informații distincte.
Prima pagină cuprinde următoarele informații:
● (A) numărul de înmatriculare;
● (B) data când a fost prima dată înmatriculată mașina;
● (C) datele de identitate ale posesorului mașinii/ ale deținătorului:
● (C.1) – numele posesorului;
● (C.1.1) – numele persoanei juridice;
● (C.1.2) – prenumele;
● (C.1.3) – adresa de domiciliu/sediul;
● (C.2) datele proprietarului:
● (C.2.1) – numele sau denumirea persoanei juridice;
● (C.2.2) – prenumele;
● (C.2.3) – adresa de domiciliu/sediul;
● (C.3) – datele de identitate ale persoanei căreia i-a fost delegat dreptul de folosință asupra mașinii;
● (C.4) – când se specifică faptul că posesorul are sau nu drept de proprietate asupra mașinii;
● (D) – datele de identitate ale mașinii: marca, tipul, varianta, versiunea, descrierea comercială;
● (E) – numărul de identificare al vehiculului;
● (F) – masa maxim admisă de încărcare;
● (G) – masa vehiculului de tractare în exploatare;
● (H) – perioada de valabilitate;
● (I) – data de emitere a actului de înmatriculare;
● (J) – tipul mașinii;
● (K) – numărul omologării de tip;
● (P) – datele tehnice al motorului: capacitate cilindrică, putere netă maximă, tipul de combustibil/ sursa de putere;
● (Q) – raportul de putere;
● (R) – culoare;
● (S) – numărul de locuri pentru care a fost conceput vehiculul (inclusiv locurile în picioare, acolo unde e cazul);
● (Y) – seria cărții de identitate a mașinii;
● (Z) – autoritatea emitentă.
Pagina a doua a talonului auto trebuie completată în cazul în care mașina este obiect al contract de vânzare.
Pagina a treia conține dovada efectuării inspecției tehnice și data la care se va face următoarea verificare.
Talon pentru mașină – Situații în care poți risca pierderea talonului auto
Care sunt greșelile care lasă șoferii fără talonul mașinii? Din necunoștință, neglijență, sau pur și simplu din nepăsare, mulți șoferi aleg să circule deși anvelopele sunt cele din sezonul precedent, sistemul de iluminare funcționează cu intermitențe sau deloc, ori folosesc pentru geamuri folii comandate de pe Internet.
Din nefericire pentru ei, sau spre norocul celorlalți participanți la trafic, această atitudine ignorantă sau sfidătoare față de siguranța în trafic ‘’vine la pachet’’ cu repercusiuni care afectează certificatul de înmatriculare și chiar dreptul de a mai conduce. Care sunt aceste erori pe care orice șofer înțelept ar trebui să le evite?
● Folie neomologată pe geamuri;
● Folie pe geamurile laterală, față și parbriz;
● Defecțiuni la sistemul de iluminare pe stopul de frână, stop și fază scurtă;
● Jante și anvelope de dimensiuni mai mari decât cele specificate în carte;
● Modificări neomologate asupra suspensiilor;
● Anvelope uzate;
● Plăcuțe uzate, discuri și furtunuri sparte, probleme la sistemul de frânare;
● Utilizarea pe drumurile publice a unei mașini ruginite, sau accidentate;
● Anvelope neconforme cu sezonul în care sunt folosite.
Talonul auto ți-a fost reținut – Care sunt riscurile și cum îl poți recupera?
În funcție de gravitatea situației care a generat reținerea talonului auto, legea poate să prevadă și sancțiuni suplimentare. De obicei, reținerea talonului auto atrage suspendarea permisului, retragerea temporară a plăcuțelor, sau chiar imobilizarea vehiculului.
Talonul pentru mașină nu se reține dacă deficiențele constatate pot fi remediate de urgență. Șoferul va fi supus exclusiv la plata amenzii, fără a-și pierde actul auto, dar cu obligația de a se prezenta la RAR pentru verificare. Ulterior, reprezentantul RAR va specifica în originalul dovezii înlocuitoare a talonului auto, faptul că defecțiunile au fost reparate.
În vederea recuperării talonului auto reținut, proprietarul trebuie să formuleze o solicitare în acest sens la sediul Serviciului Poliției Rutiere. Actele care i se solicită în acest demers sunt: cartea de identitate, dovada în original a reținerii talonului mașinii, documentul original și în copie care demonstrează încetarea motivului care a dus la reținerea talonului auto.
Ce faci dacă pierzi sau îți este furat talonul auto?
În viața oricărui șofer se pot întâmpla multe lucruri neprevăzute, care pot genera aplicarea sancțiunilor cu amenda, sau de altă natură, inclusiv pierderea dreptului de a conduce un vehicul pe drumurile publice. Așadar, informează-te temeinic ca să știi în prealabil ce să faci dacă pierzi talonul auto. Înainte de a completa dosarul necesar pentru obținerea unui act nou, ai grijă să nu conduci mașina sub nici o formă!
Pregătește dosarul cu actele necesare și apelează la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Documentele de care ai nevoie sunt următoarele:
● Cererea pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare;
● Declarația solicitantului în care să se motiveze cererea eliberării unui certificat nou de înmatriculare;
● Varianta originală și copia după cartea de identitate a vehiculului;
● Dovada că a fost plătită taxa pentru talonul auto;
● Adăugarea talonului vechi, în cazul în care se dorește înlocuirea acestuia ca urmare a deteriorării.
De regulă, depunerea dosarului cu actele obligatorii trebuie efectuată de către proprietar, dar dacă acesta nu se poate prezenta personal, atunci poate fi înlocuit de către o altă persoană pe baza unei procuri notariale autentificate.
Talonul auto nou – Află în ce condiții se impune schimbarea actului auto și care sunt procedurile legale?
Când devine necesară modificarea talonului mașinii?
De exemplu, dacă defecțiunile motorului fac inutilizabilă această componentă, atunci schimbarea talonului auto trebuie să cuprindă seria noului model achiziționat.
Dacă schimbi, culoarea mașinii, seria de sasiu, sau seria de motor, atunci ai nevoie de un talon auto nou. Actele cu care trebuie să te prezinți sunt cele enumerate mai jos:
● Fișa de înmatriculare;
● Cartea de identitate – original și copie – a vehiculului cu noile modificări realizate de RAR;
● Actul de identitate al titularului – copie și original;
● Dovada plății taxei pentru noul talon;
● Procură notarială dacă actele au fost depuse de un înlocuitor al titularului mașinii:
● Originalul actului de înmatriculare;
● Copia contractului RCA.
Schimbarea talonului auto odată cu adresa de domiciliu
Ai în plan schimbarea domiciliului? Află că, modificarea cărții de identitate impune și obținerea unui talon nou auto. În caz contrar, sancțiunile aplicate pot fi dintre cele mai neplăcute. Ai nevoie în primul rând de noul buletin și de o fișă de înmatriculare pe care să o completezi și să o depui la Direcția de Taxe și Impozite. Dacă schimbarea de domiciliu se face în același județ dar la o adresă diferită, atunci nu-ți rămâne decât să soliciți schimbarea talonului mașinii la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Dosarul cu actele necesare trebuie să cuprindă următoarele:
● Buletinul în original și copie;
● Cartea de identitate a mașinii în original și copie;
● Talonul auto în original cu ITP la zi;
● Dovada plății talonului auto;
● Cererea de înmatriculare;
● Copie RCA valabilă.
Schimbarea talonului auto odată cu domiciliul într-un alt județ
Pentru șoferii care își schimbă actul de identitate cu o adresă nouă dintr-un județ diferit, atunci este necesară solicitarea Direcției de Taxe și Impozite atât din județul vechiului domiciliu, cât și din județul menționat în noul buletin. Actele se depun la DRPCIV, iar dosarul trebuie completat cu următoarele documente:
● Buletin în original și copie;
● Cartea de identitate a mașinii în original și copie;
● Talonul auto cu ITP-ul în termen;
● Dovada plății talonului auto;
● Cerere de înmatriculare;
● Copie RCA valabil;
Notă: odată cu depunerea dosarului este obligatorie și returnarea numerele vechi de înmatriculare. Până la primirea noilor numere este interzis condusul pe drumurile publice a vehiculului respectiv. În majoritatea cazurilor, eliberarea numerelor noi de înmatriculare se face în termen de 24 de ore, împreună cu talonul mașinii și cartea de identitate a vehiculului.
Talonul mașinii în ipoteza în care se schimbă persoana proprietarului
Achiziționarea mașinilor second-hand a ajuns o practică tot mai populară și răspândită în rândul șoferilor, indiferent de nivelul de experiență. Iar acest lucru nu e de mirare, având în vedere seria avantajelor pe care le oferă investiția în mașinile la mâna a doua. Totuși, schimbarea proprietarului mașinii obligă la anumite măsuri, printre acestea numărându-se modificarea talonului mașinii.
Dacă ești noul proprietar al mașinii cumpărate în regim second-hand, iată care sunt actele de care ai nevoie pentru schimbarea talonului auto:
● Cerere de înmatriculare;
● Certificat de înmatriculare în original;
● Dovada achitării plăcuțelor noi de înmatriculare;
● Copie după RCA valabil;
● Dovada plății pentru talonul auto;
● Actul de identitate în original și copie al persoanei care solicită schimbarea datelor privind proprietarul;
● Procură autentificată de la notar dacă demersul privind schimbarea de proprietar auto este realizat de o firmă.
Talonul auto este un buletin propriu al mașinii. Astfel că, orice fel de modificare s-ar face asupra vehiculului, indiferent de importanța sa, duce automat la obligația schimbării certificatului de înmatriculare. De asemenea, șoferii au obligația să țină asupra lor talonul auto, indiferent de situație. Nerespectarea acestor prevederi legale conduce la amenzi considerabile, retragerea talonului auto și chiar a permisului de conducere.
Sursa foto: pixabay.com.