Dealer auto / Blog / Sfaturi Auto / Procedura în caz de accidente ușoare - Informațiile esențiale pentru orice șofer

Procedura în caz de accidente ușoare - Informațiile esențiale pentru orice șofer

Categorie: Sfaturi Auto
Data publicarii: 24/08/2023
Ultima actualizare: 24/08/2023

Autor: Cristian Mariutac - șef de service


Folosirea autoturismelor, pentru deplasarea dintr-un punct în altul, a devenit o activitate esențială pentru oamenii din societatea contemporană. În lipsa autoturismelor, deplasările rapide ar fi aproape imposibile. Mai ales într-o țară ca România, unde infrastructura feroviară este într-o stare foarte precară, mașina este esențială pentru oamenii care se deplasează în interes personal sau profesional, între diverse localități. Autoturismul nu se folosește, totuși, doar pentru drumuri lungi, ci și pentru curse scurte, în interiorul orașelor și altor localități.

Atunci când vorbim despre accidente auto, locul în care este utilizată mașina are o relevanță destul de mare. Asta deoarece, în mod statistic, cele mai multe dintre accidentele grave se petrec în afara localităților. Acolo, șoferii circulă cu viteze mai mari, se angrenează în depășiri periculoase și se pot confrunta mai des cu obstacole și situații neașteptate. În schimb, în interiorul localităților, se produc cel mai des accidente ușoare. Vitezele mici și infrastructura mai bine optimizată nu favorizează producerea de accidente grave.

Dacă ești șofer, știi deja că în cazul în care se produce un accident, există câteva obligații pe care le ai, imediat după producerea unui accident. Indiferent de amploarea lui, incidentul trebuie tratat cu responsabilitate. Și în cazul incidentelor ușoare în care sunt implicate mașini noi sau mașini second hand, există proceduri specifice care trebuie respectate. În acest articol, vei găsi informațiile necesare despre procedura de declarare a accidentelor ușoare, astfel încât să fii pregătit în cazul unei situații mai puțin plăcute.

Procedura în caz de accidente ușoare - Declararea accidentului


Ce este un accident ușor?

Incidentele care apar în trafic, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație sau din cauza diverșilor factori pe care șoferii nu îi pot controla, poartă denumirea de accidente. Există două categorii de accidente: grave și ușoare. Bineînțeles, așa cum sugerează și titulatura celor două categorii de probleme, accidentele ușoare sunt mult mai puțin complexe și generează pagube mai mici. Un accident ușor este un eveniment rutier în care sunt implicate cel puțin două vehicule, iar daunele rezultate sunt minore. În România, caracteristicile accidentului ușor sunt menționate în Codul Rutier:

  • Ca urmare a incidentului produs, au rezultat exclusiv daune materiale;
  • Evenimentul s-a produs pe un drum public, deschis;
  • Minimum una dintre mașinile implicate în incident se afla în mișcare atunci când s-a produs accidentul.

Pentru a fi considerat accident ușor, trebuie ca evenimentul în cauză să prezinte toate aceste caracteristici, în mod simultan. Condițiile pentru producerea unui astfel de accident sunt întâlnite, cu preponderență, în zone cu trafic intens, de regulă în orașe. Daunele care se produc în urma unui accident ușor sunt, de regulă, zgârieturi ale caroseriei auto, uși îndoite, abraziuni sau faruri sparte. De regulă, mașinile rămân în stare de funcționare, după incident.

Accidente usoare

Ce să faci în caz de accidente ușoare - procedură accidente ușoare, pas cu pas

În cazul producerii unui accident ușor în care ești implicat, trebuie să știi că există o serie de acțiuni necesare. Prin respectarea tuturor indicațiilor stipulate și în legea din România, te asiguri că beneficiezi de repararea rapidă a daunelor rezultate în urma accidentului. În plus, poate și mai important este că așa te ferești de potențialele probleme de ordin legal. Iată ce implică o raportare de accidente ușoare și ce să faci imediat după incident.

  1. Păstrează-ți calmul și discută cu celălalt șofer
  2. Calmul este foarte important, în cazul accidentelor ușoare. Reține că nu există probleme grave rezultate în urma unui astfel de incident. Este vorba doar despre pagube materiale minore, care se pot remedia. Astfel, nu trebuie să îți pierzi cumpătul, chiar dacă nu este vina ta. Recomandarea este aceea de a comunica în mod calm cu celălalt șofer și să ajungi la o înțelegere amiabilă, în caz de accidente ușoare.

    Pentru a putea să discute într-o manieră optimă, dar și pentru a evita formarea de ambuteiaje în trafic, legea obligă șoferii implicați în accidente ușoare să scoată mașinile de pe carosabil sau să o apropie cât mai mult de bordură. O altă recomandare este aceea de a folosi telefonul mobil pentru a face fotografii la locul accidentului, în care să poată fi observate cu ușurință numerele mașinilor implicate, dar și alte detalii importante.

    Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont și de setul de acte necesare la accidente ușoare. Cea mai importantă este polița RCA, adică polița de asigurare de Răspundere Civilă Auto, documentul în baza căruia îți vei putea recupera cheltuielile aferente reparațiilor efectuate. Cere-i celuilalt conducător auto să îți arate polița sa, pentru a avea garanția că este valabilă. Ulterior, puteți face schimb de numere de telefon.

  3. Declară accidentul
  4. După producerea evenimentului, acesta trebuie declarat. Există două modalități la care poți recurge: procedura amiabilă la accidente ușoare, respectiv declararea la secția de poliție cea mai apropiată. În caz de accidente ușoare, procedura amiabilă se poate utiliza doar dacă nu există victime rezultate în urma incidentului, iar șoferii se pun de acord cu privire la ce s-a întâmplat. Acestea sunt cele două condiții principale, însă trebuie îndeplinite și altele, pentru a fi posibilă încheierea unei constatări amiabile, după cum urmează:

    - este necesar ca accidentul să nu fi provocat avarierea altor bunuri sau clădiri;
    - accidentul trebuie să fie produs pe teritoriul României;
    - niciunul dintre șoferi nu conducea sub influența substanțelor interzise sau alcoolului;
    - niciunul dintre șoferi nu conducea fără permis de conducere;
    - ambele mașini sunt înmatriculate.

    În cazul în care se merge pe varianta completării unui formular de constatare amiabilă, trebuie să apelezi la un model de formular oficial. Este recomandat ca fiecare șofer să aibă în autoturism cel puțin o copie de formular de constatare amiabilă. Poți descărca de pe internet modelul valabil în România, pe care ulterior să îl printezi. La completarea sa, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

    - există două rubrici pe formular, A și B. Este irelevant ce rubrică va completa fiecare șofer, pentru că ambele vor solicita același tip de informații;
    - ambii șoferi implicați pot să completeze un singur formular;
    - pe formular există o rubrică special dedicată desenării schiței accidentului. Aceasta poate fi completată de către unul dintre șoferi, însă este important ca ambii să fie de acord cu situația prezentată;
    - formularul se completează cu majuscule. Acordă atenție scrierii, deoarece rezultatul trebuie să fie lizibil și fără tăieturi;
    - nu uita să verifici, la final, toate datele trecute în formular, împreună cu celălalt șofer. Astfel, te asiguri că informațiile sunt veridice și pe aceeași lungime de undă.

    Pentru completarea unui formular de constatare amiabilă, vor fi necesare câteva acte, din partea ambilor șoferi. Este vorba despre taloanele celor două mașini, actele de identitate ale șoferilor implicați, permisele de conducere, dar și cele două polițe RCA, aflate în termenul lor de valabilitate.

    Accidente usoare

    În cazul în care se apelează la declararea unui accident ușor pe cale amiabilă, nu este necesar să fie informată Poliția. Firește, declararea în acest mod este posibilă exclusiv în cazul accidentelor ușoare. Dacă există și victime sau daune la nivelul altor bunuri decât mașinile implicate, este obligatoriu să fie informate autoritățile competente.

    Totodată, trebuie să li te adresezi și dacă nu cazi de acord cu celălalt șofer cu privire la circumstanțele în care s-a produs accidentul, acesta devine agresiv sau părăsește locul producerii incidentului. În ceea ce privește timpul de declarare a accidentelor ușoare, termenul maxim la care trebuie să te prezinți la cea mai apropiată secție de Poliție este de 24 de ore de la momentul producerii evenimentului. Acolo, se vor întocmi documente de constatare, în urma raportării accidentului.

    Încheierea constatării amiabile îi scapă pe șoferi de o deplasare la secția de Poliție, în caz de accident ușor. Formularul completat are valoare juridică și explică în mod clar și veridic circumstanțele în care s-a produs accidentul rutier. El nu stabilește vinovăția, ci este o înțelegere între cei doi șoferi, astfel încât niciunul să nu fie tras la răspundere și amândoi să își remedieze daunele în baza polițelor de asigurare.

    Concret, valoarea legală a constatării amiabile este aceeași cu cea a procesului verbal pe care l-ar putea întocmi polițiștii. Beneficiul major pe care îl oferă constatarea este că persoana care se face vinovată, din punct de vedere legal, de producerea accidentului scapă de amendă și de alte probleme legale ce pot rezulta în urma incidentului ușor.

    Aceștia sunt doar doi dintre pașii care trebuie respectați imediat după producerea unui accident ușor. Cum se procedează, însă, pentru remedierea daunelor? Aceasta este următoarea etapă pe care trebuie să o tratezi cu atenție și pe care ți-o vom prezenta în cele ce urmează.

Termen declarare accidente ușoare - Cum îți poți repara mașina

Fie că ești nevinovat sau vinovat de producerea accidentului, dacă s-a recurs la o înțelegere amiabilă, repararea mașinii se face în același mod, prin intermediul poliței RCA. Este necesară deschiderea unui dosar, prin care să se avizeze dauna produsă, iar ulterior să se poată primi despăgubirile. Iată ce implică deschiderea dosarului de daună.

Dosarul de daună - cum decurg formalitățile

În această etapă, vei interacționa cu asiguratorul RCA al celuilalt șofer implicat în accident. Acesta trebuie contactat și avizat cu privire la producerea incidentului, printr-o cerere specifică. Ulterior, compania deschide un dosar de daună, iar pagubele sunt constatate în cadrul unui proces verbal. Acolo, sunt enumerate componentele mașinii care au fost avariate, dar și soluțiile adoptate.

Asiguratorul este obligat, din punct de vedere legal, să comunice valoarea maximă a despăgubirilor acordate, în cel mult 7 zile calendaristice. Ulterior, asigurătorul trebuie să elibereze în 30 de zile o ofertă de despăgubire. Dacă cererea ta nu primește un răspuns în maximum 30 de zile de la compania RCA, prin care să fie motivată o eventuală respingere, atunci asigurătorul este obligat să acopere despăgubirile, în mod integral.

Acte necesare pentru avizarea daunei

Pentru ca cererea de avizare să fie completă, este necesar să oferi câteva informații despre autoturismele implicate în accident, șoferii implicați și circumstanțele în care s-a produs incidentul. Astfel, este recomandat să ai acces la următoarele acte, unele dintre ele fiind necesare și la dosarul de daună:

  • actul tău de identitate, precum și carnetul de conducere;
  • documentele mașinii păgubite - certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a mașinii;
  • copia actului de identitate a celuilalt șofer;
  • copia permisului de conducere auto al celuilalt șofer;
  • copia poliței de asigurare RCA a mașinii tale;
  • copia poliței de asigurare RCA a celeilalte mașini implicate în accident;
  • originalul formularului de constatare amiabilă sau procesului verbal eliberat de către autorități;
  • poze de la locul accidentului (opțional).
Dacă ești păgubit în urma unui accident și vrei să împuternicești o altă persoană pentru parcurgerea acestui proces, este necesară și o împuternicire notarială. De asemenea, împuternicirea este obligatorie și în cazul în care păgubitul are statut de persoană juridică.

Accidente usoare

Este important să știi și că, dacă ai o poliță RCA cu decontare directă, poți beneficia de repararea daunelor la un service auto, urmată de despăgubiri oferite chiar de către propriul tău asigurător RCA. Acesta va recupera valoarea constatată la un centru de daune de la compania de la care a cumpărat polița de asigurare celălalt șofer. Același lucru se întâmplă și dacă ai o poliță de tip CASCO.

Există și situația în care șoferii nu se înțeleg cu privire la constatarea amiabilă. În acest caz, dacă se apelează la Poliție, șoferul vinovat poate să repare mașina fie prin intermediul poliței CASCO, beneficiind de despăgubiri din partea firmei asiguratoare, fie din fonduri proprii.

Ce se întâmplă dacă părăsești locul accidentului

Există și situații neplăcute care pot să se manifeste, după producerea accidentelor ușoare. De exemplu, unul dintre șoferi poate să nu aibă o poliță RCA aflată în stare de valabilitate. Este esențial să te asiguri că nu ești tu acela și să cumperi mereu o nouă poliță, după ce actul expiră. Dacă celălalt șofer nu are polița valabilă, se va feri să se prezinte la Poliție pentru declararea accidentului.

Din nefericire, acest lucru nu îți va permite să beneficiezi de plata despăgubirilor, ca urmare a constatării amiabile, astfel că trebuie să mergi la Poliție pe cont propriu și să declari accidentul. Nu uita să faci o fotografie mașinii implicate! În cel mai rău caz, reține numărul de înmatriculare al acesteia, înainte de a merge la secția cea mai apropiată.

Accidente usoare

Declararea accidentelor ușoare la termen este esențială pentru rezolvarea problemei într-o manieră corectă. Un lucru pe care nu trebuie să îl faci este să părăsești locul accidentului, fără a încheia un formular de constatare amiabilă sau fără să te prezinți în 24 de ore de la producerea incidentului, la cea mai apropiată secție, pentru declararea accidentului. În acest caz, riști chiar închisoarea de la doi la șapte ani, conform legii!

Așadar, acestea sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont, pentru a ști ce faci, în caz de accident ușor. Respectă toate procedurile și apelează la un centru de daune și service auto de top, așa cum sunt cele oferite de Dibas, pentru a beneficia de repararea și decontarea rapidă a daunelor rezultate la nivelul autoturismului tău!



Sursa foto: Unsplash.com, Pixabay.com