Elementele care țin de mecanica autovehiculelor sunt ceea ce permit funcționarea acestora la un nivel cât mai bun. Din această categorie fac parte foarte multe piese, inclusiv motorul care are drept scop generarea energiei necesare pentru a fi posibilă deplasarea mașinilor. Această forță trebuie să fie și controlată într-un mod cât mai precis, pentru ca deplasarea să fie una sigură. Tocmai de aceea, există pe fiecare autovehicul un sistem de transmisie.
Parte din acest sistem este și volantul, denumit în mod popular de către șoferi “volanta“. Această denumire a ajuns să fie cunoscută și datorită faptului că piesa este una care atrage deseori atenția șoferilor, atât datorită importanței sale, cât și prin prisma faptului că este supusă defecțiunilor și poate ajunge să necesite înlocuire. Chiar dacă mulți șoferi au auzit măcar o dată despre volantă, puțini știu cu adevărat ce e volanta, ce rol are volanta și când trebuie piesa schimbată.
Volanta – ce este volanta, ce rol are piesa și câte tipuri există
Volantul sau volanta reprezintă o componentă deosebit de importantă a sistemului de transmisie. Indiferent că este vorba despre mașini noi sau auto rulate, toate modelele de automobile dispun de volantă. În schema sistemului de transmisie, volanta își găsește locul la capătul componentei numite vilbrochen.
Ea preia și transmite mai departe forța de rotație, la nivelul cutiei de viteze. În plus, un alt răspuns la întrebarea “ce rol are volanta la motor?“ constă în faptul că această piesă componentă a mecanismului de transmisie contribuie la pornirea motorului.
Volanta este o piesă care cântărește destul de mult, iar acționarea ei ca urmare a acțiunii electromotorului determină învârtirea vibrochenului și, ulterior, a pistoanelor din motor. Greutatea mare a piesei este dată de materialul metalic dur din care este ea produsă.
Volanta la mașină are forma unui disc cu gaură în centru, iar prin acest spațiu își face loc arborele cotit. Pe lângă rolul de acționare a motorului, așa cum ai aflat anterior, volanta transmite și forța de rotație către cutia de viteze. Acest lucru se face și cu ajutorul discului de ambreiaj, care este cuplat cu volanta.
Rolul volantei
Cu siguranță ești interesat să afli mai multe despre ce este volanta auto și în ce constă rolul său. Funcțiile sale multiple o transformă într-o piesă foarte importantă, iar implicarea ei în viața unui autoturism este influențată și de tipul mașinii. La cele care au în dotare transmisie manuală, volanta interacționează cu discul de ambreiaj, pentru a transmite forța de rotație.
În situația mașinilor cu transmisie automată, elementul cuplat la volantă este așa-numitul convertizor de cuplu aferent transmisiei. Acesta permite acționarea lichidelor din mecanismul de transmisie în sensul modificărilor rotațiilor pe minut, la schimbarea treptelor de viteză.
Ca urmare a rotirilor înregistrate, volantele facilitează funcționarea motorului și chiar permit schimbarea ușoară a treptelor de viteză, în cazul mașinilor cu transmisie automată. Acest lucru este valabil la volantele masive, cărora le ia mai mult timp sa ajungă să se învârtă rapid. Volantele de dimensiuni mai mici, care cântăresc mai puțin, sunt mai utile în procesul de pornire a motorului.
Tipuri de volantă
Există două tipuri de volante prezente pe mașinile noi și la mâna a doua: volanta cu masă simplă și volanta dublă.
Volanta cu masă simplă
Cele mai multe modele de autoturisme, îndeosebi cele cu transmisie manuală, au în dotare volantă cu masă simplă. Acest tip de volantă are în dotare doar un disc din oțel, care are rol de punte de legătură între motor și transmisie. Pe discul volant este sunt poziționate componentele ambreiajului, adică discul, placa și rulmentul.
În momentul în care ambreiajul este călcat, discul acestuia se ridică de pe volantă, iar rotațiile dinspre motor nu mai ajung să fie preluate de către cutia de viteze. Când pedala este ridicată, discul ambreiajului și volanta se unesc și se rotesc în sincron.
Volanta cu masă dublă
Dacă te întrebi ce rol are volanta cu masă dublă și ce diferențe există între volanta cu masă simplă și volanta cu masă dublă, trebuie să știi că principiul pe care își bazează funcționarea cele două tipuri de volantă este similar. Diferența se face la capitolul modului în care volanta cu masă dublă gestionează vibrațiile și rotațiile.
Volanta cu masă dublă reușește să atenueze foarte bine vibrațiile, fiind un disc cu doi pereți. Piesa reușește să mențină și rotațiile la un nivel constant, lucru deosebit de important în cazul motoarelor diesel, care ajung astfel să fie mai puțin periculoase pentru mediul înconjurător, fiind limitate emisiile nocive.
Importanta volantei cu masa dubla la motoarele diesel este data și de faptul că ele protejează sistemul de ambreiaj. În cazul în care mașinile cu astfel de motorizare nu ar fi dotate cu volantă cu masă dublă, șoferii ar resimți șocuri în momentul în care ridică pedala de ambreiaj. Vibrațiile s-ar transmite, totodată, și către cutia de viteze.
Un dezavantaj al volantei cu masă dublă, spre deosebire de cea cu masă simplă, constă în vulnerabilitățile acesteia, ca urmare a efortului depus. Trebuie să se efectuieze o verificare de volantă cu masă dublă atunci când se schimbă ambreiajul. În cele ce urmează, vei afla mai multe despre simptomele volantei, cât poți merge cu volanta defectă, precum și de ce se strică volanta.
Volanta cu masă dublă și simplă – ce simptome are volanta defectă
Volanta ce este montată pe un autoturism are o importanță deosebită în funcționarea mecanismului motor, dar care contribuie și la confortul șoferului și la protejarea ambreiajului. În caz de volantă defectă, simptomele sunt unele destul de clare și impun deplasarea în cel mai scurt timp la un service auto. Iată care sunt cele mai comune semne de volantă defectă!
Ambreiajul funcționează prost
Volanta este o componentă care funcționează în strânsă legătură cu ambreiajul. De altfel, rolul principal al acesteia, la mașinile cu transmisie automată, este acela de a proteja ambreiajul și cutia de viteze. De multe ori, problemele volantei se transmit către ambreiaj, care se manifestă în așa fel încât să manifeste existența unei defecțiuni.
De pildă, dacă volanta nu mai atenuează suficient forța de rotație, ambreiajul poate începe să patineze. Există astfel de simptome și la defectarea ambreiajului în sine, însă patinarea este completată și de apariția mirosurilor intense și a fumului alb. Dacă acestea lipsesc, înseamnă că te confrunți cu o volantă uzată, pe care trebuie să o schimbi imediat.
Se aud zgomote la schimbarea vitezei
Atât la motoarele pe benzină, cât și la cele pe motorină, schimbarea vitezelor nu trebuie să provoace niciun fel de semnale ciudate în materie de zgomot. Procesul este unul silențios, care poate să provoace maximum câteva semnale sonore minore. Dacă zgomotele se intensifică, însă, vorbim despre indicații clare ale unor probleme cu volanta.
Un zgomot la volanta cu masa dubla sau simpla se manifestă sub formă de pocnit, care nu vine dinspre cutia de viteze. Bătaia volantei se produce preț de câteva minute, după pornirea mașinii. Zgomotul încetează să se manifeste la călcarea ambreiajului cu scopul de schimbare a vitezei, în acest interval, dar reapare odată cu eliberarea pedalei.
Se simt vibrații în podea
Printre cele mai comune simptome la volanta cu masă dublă este atunci când bate volanta și se simt vibrații în podea. Vibrațiile sunt, de fapt, cauzate de forța transmisă de la motor. Pentru că piesa nu mai face față acestei forțe, poți simți cum bate volanta chiar în podea.
De regulă, vibrațiile sunt un semnal foarte puternic că volanta și-a epuizat durata de viață și necesită înlocuirea de urgență. În caz contrar, există pericole la care te expui și pe care ți le vom prezenta în continuare.
Ce se întâmplă dacă mergi cu volanta stricată?
Dacă apar la volantă simptome precum cele pe care ți le-am prezentat, trebuie să știi că ar trebui să iei imediat măsuri. Dacă alegi să continui să călătorești cu mașina ta, chiar dacă volanta e blocată sau dă semne că ar avea alte probleme, riști ca ambreiajul să se defecteze, iar repararea sa presupune achitarea unor costuri destul de mari.
Mai grav decât atât, folosirea mașinii când volanta are simptome poate să te pună în pericol atât pe tine, cât și pe celelalte persoane înscrise în trafic. Transmisia deficitară poate să provoace un comportament imprevizibil al mașinii care riscă să devină greu de controlat de către șofer. Așadar, nu amâna să iei legătura cu service-ul Dibas, dacă observi simptomele prezentate, la nivelul volantei.
Cum poți evita problemele volantei
Mulți șoferi sunt curioși să afle la câți km se schimbă volanta. Din nefericire, nu există un termen clar stabilit de către producători, deoarece uzura volantei depinde foarte mult de modul în care este utilizată mașina la drum. În cazul celor mai multe mașini, momentul când se schimbă volanta coincide cu cel al înlocuirii kitului de ambreiaj. Totuși, piesa poate fi schimbată și pe cont propriu.
Există câteva măsuri prin care poți prelungi durata de viață pe care o are volantul, iar acestea te ajută să îți îmbunătățești și șansele de a evita uzura prematură a ambreiajului, element atât de costisitor pentru orice șofer. Iată de ce să ții cont:
Schimbă vitezele în mod corect – una dintre cele mai comune erori pe care șoferii le comit este cea a trecerii în mod eronat dintr-o treaptă de viteză în alta. iar factorul cheie este reprezentat de apăsarea completă a pedalei de ambreiaj. Dacă aceasta nu este călcată complet, se produc contacte improprii, care pot afecta grav integritatea kitului de ambreiaj și sănătatea volantei.
Mergi la service pentru revizii periodice – un ochi de mecanic auto experimentat va ști unde să se uite pentru a identifica potențiale probleme, nu doar la exterior, ci și în interiorul mașinii. Această analiză trebuie să fie efectuată periodic, iar dacă mergi la service pentru o revizie asigură-te că ceri să fie verificată și starea volantei. Un mecanic bun te va ajuta să eviți probleme grave, deoarece poate să observe din timp potențialele semne de uzură.
Nu ignora zgomotele – după cum ai putut descoperi anterior, un simptom foarte des întâlnit în cazul volantei constă în zgomotele ciudate resimțite când rulează mașina. Pocniturile nu trebuie să fie ignorate, îndeosebi cele care încep să se manifeste atunci când pornești mașina. Sunt șanse foarte mari ca ele să fie provocate chiar de către volanta uzată. Nu trece cu vederea aceste zgomote și mergi imediat la service, pentru a afla despre ce este vorba și pentru a putea lua măsurile necesare pentru remedierea situației.
Alege mașini de calitate – atunci când cumperi un autoturism, trebuie să te documentezi foarte bine cu privire la tipul volantei, tipul de motorizare și tipul transmisiei. Află dacă mașina are volantă cu masă simplă sau cu masă dublă, dacă este automată sau manuală și dacă motorul funcționează pe bază de benzină sau este unul de tip diesel. Aceste detalii te vor ajuta să știi la ce comportament și probleme să te aștepți din partea volantei.
Dacă alegi să cumperi mașină la mâna a doua, asigură-te că o achiziționezi de la un partener de încredere. De asemenea, efectuează toate verificările tehnice necesare, pentru a te asigura că mașina pe care o cumperi are o volantă în stare cât mai bună. Analizează și ambreiajul, înainte de a-ți da acordul pentru finalizarea tranzacției.
Pe Dibas.ro găsești informații despre cum poți intra ușor în posesia unor modele de mașini performante, disponibile în stare nouă, dar și la mâna a doua. Tot la noi poți găsi și un centru de daune care vine în sprijinul tău atunci când vrei să rezolvi rapid problemele autoturismului, inclusiv simptomele de volantă uzată.
Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre ce face volanta, care este rolul ei și când trebuie schimbată. Ține cont și de indicațiile pe care ți le-am prezentat, cu privire la întreținerea volantei, iar multe dintre problemele acesteia vor putea fi evitate!
Sursa foto: Pixabay.com